Йога стречинг

Йога стречинг
Снимка: Личен архив

Йога стречингът взаимства движения и упражнения от йога.

Той не е загрявка и трябва да се изпълнява след като вече сте загрели мускулите ви, след програмата ви с асани или друга физическа дейност.

С упражненията, които съм ви подбрала, ще издължите и разтегнете мускулните влакна, ще отпуснете мускулите, които сте натоварили и ще намалите нервното напрежение. За сметка на това ще увеличите гъвкавостта си.

Разтягането също стимулира кръвообращението и изпраща повече кислород към клетките.  

Тези упражненията и други подобни включвам винаги в края на практиките ми. Повече за курсовете и часовете ми може да разберете във Фейсбук страницата ми YogaTime.

От легнало положение свийте единия крак и го подпрете в коляното на изпънатия. Извийте горния крак в едната посока, а главата в срещуположната. После на другата страна. Отлепяйте ханша от земята. Ръцете може да са с длани към пода за по-голяма стабилност или отпуснати около главата.

Направете поне 5 повторения с всеки крак в двете посоки. Наслаждавайте се на извивките.

Единият крак е между ръцете, а  другият - изпънат или с коляно, опряно в пода. С помощта на ръцете и пружиниращи движения приближавайте таза към земята. Сменете краката и повторете 5-10 пъти на крак.

Изпънете единия крак между ръцете. Другият е на колянна опора. Наведете се към изпънатия. Отново 5-10 повторения с пружиниране или просто задържане в позата са достатъчни.

Седнете с разтворени крака и се наведете напред към десния крак, после към левия. Задръжте 30 секунди.

После се наведете пак към десния крак, но странично, като отпуснете дясната ръка на пода пред него или хванете пръстите на крака, а лявата минава над вас, докъдето стигне. Повторете с другия крак.

Сега към средата между двата крака. Ръцете може да държат глезените или да са изпънати напред. Опитайте да държите гърба по-изправен.

Застанете с удобно кръстосани крака или ги поставете един пред друг и се наведете първо на едната, после на другата страна, докъдето можете и ви е приятно. Повторете поне два пъти на страна, като задържате по няколко секунди.

Хванете пръстите на единия крак и се опитайте да го изпънете настрани. Ако ви е трудно, дръжте леко свито коляното.

После изпънете същия крак и по диагонал, като го преместите в другата ръка. Повторете и с другия крак. Задържайте по няколко секунди в крайното положение.

Застанете на колене и длани. Пъхнете дясната ръка под лявата и се облегнете на дясното рамо и дясната страна на главата. Задръжте 30 секунди и повторете на другата страна.

Седнете с двата крака, изпънати напред. Свийте единия и подпрете стъпалото му във вътрешната страна на бедрото на другия или го поставете върху бедрото, ако сте по-гъвкави. Хванете коляното на свития крак със срещуположната ръка и се извийте към него. Останете така за 3 дълбоки вдишвания и издишвания. Повторете на другата страна.

Можете също така, докато единият ви крак е свит и подпрян на другия, да се наведете надолу към изпънатия крак и да останете така 30 секунди. Повторете и с другия крак.

Завършете с „главоколянна поза“, като се наведете напред към двата крака, изпънати от корема, а не от раменете, за да запазите гърба по-изправен.

Ще видите как след този йога стречинг позата се подобрява всеки път. Не се навеждайте прекалено много, ако изпитвате болки в кръста или имате дископатия, ишиас или херния. Останете в тази асана около 2 минути.

Прочети още:

5-те най-големи ползи от йога

Лесен 10-минутен йога комплекс

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти