Йога при диабет

Йога при диабет
Снимка: Личен архив

Диабетът от тип 2 (инсулинонезависим) обикновено се отключва след 40-годишна възраст и най-често се дължи на начин на живот, наднормено тегло, наследствени фактори и стрес.

Той може да бъде повлиян от редовното практикуване на йога.

Това не изключва медикаментозно лечение, но практикуването и подходящата диета ще върнат килограмите ви в нормалните граници, ще изгонят стреса от ежедневието ви и ще повлияят на начина ви на живот, дори на овладяването на силните емоции, които ви дестабилизират.

Това може да намали или дори премахне необходимостта от приемане на лекарства след време. Изпълнението на асани ще подобри също функционирането на панкреаса и ще нормализира имунната ви система.

Специфичните упражнения, свързани с дишането (пранаяма), като уддияна, наули и др. е добре да бъдат показани от йога-инструктор.

А от асаните добре ще ви въздействат:

Вариантите на гръбначна извивка – долния крак може да е изпънат:

Главоколянна и подготвителните упражнения за нея:

Добре ще ви се отрази, ако практикувате релаксация или йога нидра също под ръководството на учител, или ако си ги пускате на диск, а също да слушате подходяща успокояваща музика поне 5 минути дневно или просто да потанцувате.

Важно е да се научите да овладявате емоциите си. Има различни техники за това, но може да опитате да си поставите за цел да не допускате силните негативни емоции, например гняв, повишаване на тон и т.н. поне за месец.

Вечер си припомняйте дали сте успели, а всяка сутрин си повтаряйте вашето решение. Това ще ви помогне да осъзнавате кога отрицателните емоции се надигат във вас и да се научите да ги контролирате. Заменете ги с положителни, например разбиране, внимание, изслушване. Не забравяйте, че за да си създадете нов навик, са ви нужни поне 21 дни и си обещайте да опитате този метод най-малко за толкова.

Пишете на Светла Иванова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти