И добрият холестерол крие лоши страни

Подай ръка на здравето си
Снимка: Thinkstock

Високото ниво на т.нар. добър (HDL) холестерол и ниските стойности на лошия (LDL) холестерол все още не са условие за добро здраве, пише Здраве.bg.

Учени от университета в Чикаго са провели редица наблюдения и резултатите от тях показват, че добрият холестерол има различна степен на качество, а този с ниски качествени показатели вреди на организма.

В продължение на много години (HDL) холестеролът се разглеждаше винаги като полезен компонент в кръвта. Колкото повече е съдържанието на добрия холестерол в тялото, толкова по-благоприятно е това явление за здравето ни, твърдяха експертите.

Но днес вече е очевидно, че и неговите високи концентрации не предпазват човека от сърдечни заболявания. Американските медици от Чикаго твърдят, че при мъжете и жените с такива хронични болести като ревматоиден артрит, бъбречна дисфункция и диабет (HDL) холестеролът се отличава от показателите на същия при здравите хора, дори когато количеството му в кръвта е съпоставимо.

Нормалният, наистина качествен (HDL) холестерол намалява възпаленията, но този с ниско качество не ни върши никаква  здравословна работа.

Това откритие, според специалистите от САЩ, може да обясни защо някои от нас, които имат идеални нива на холестерол, въпреки това развиват сърдечносъдови заболявания, съобщава информационната агенция "Ройтерс".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти