Грешното е вярното, доведено до крайност

Нужно е да опознаваме търпеливо и внимателно огъня в самите нас, осъзнато да овладяваме, да насочваме и да използваме силата му
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Всяко творение под слънцето има своя предистория и бъдеще, свои цели и смисъл за изживяване. Всеки от нас има задачата и предизвикателството да следва все по-уверено и вдъхновено своя път, да вдъхновява и да окрилява другите, да споделя, но и да не натрапва своите убеждения и представи.

Съществуват много и различни гледни точки и подходи към действителността. Дори и двете ни очи поотделно я виждат различно.

Защо да се учудваме тогава на различната картина, която всеки от нас възприема и тъче вътре в самия себе си, и то със своето темпо – върху основата на своето минало, настояще и бъдеще. Истината е единна и същевременно жива, пресъздава се, расте и се развива заедно с всекиго от нас. Всяка една гледна точка е вярна и има своето право на съществуване. И всяка малка стъпка на когото и да е от нас е значима стъпка за цялото човечество.

Можем да бъдем полезни и верни на себе си и на цялото само ако не натрапваме на другите своите истини. А навлизането в чуждото пространство може да има различни лица и проявления. Явното и умишлено зловредно вмешателство е лесно разпознаваемо. Но нездравата намеса може да бъде породена и от привидно най-добри желания. Знаем добре, че „пътят към ада е постлан с добри намерения.” Особено ако решим, че пътят е един и същ - и задължителен за всички.

В целебната система Цветята на Бах хармонизирането на тази честота в мисловно-емоционалния ни спектър е поето от деликатните цветове на Vervain, Върбинка – цветето на ентусиазма и вдъхновението.

Ето как представя нуждата от тази есенция Едуард Бах: „За онези, които имат фиксирани принципи и идеи, в чиято правота са убедени и които много рядко променят. Те имат силното желание да накарат всички около тях да възприемат техния светоглед.

Притежават силна воля и са много смели, когато са убедени в това, в което поучават другите. При болест те се борят дълго след като други на тяхното място биха престанали да изпълняват задълженията си.”

Всяко проблемно състояние и поведение подсказват потенциал, който, затворен под повърхността, иска и очаква своята светла реализация. При Vervain, Върбинката това е умението да вдъхновяваме себе си и другите, да откриваме и да изследваме нови посоки и територии, да бъдем пионери и предводители, да разпалваме огъня и да служим радостно на живота.

Но за това е нужно да опознаваме търпеливо и внимателно огъня в самите нас, осъзнато да овладяваме, да насочваме и да използваме силата му. Липсата на огън води до изстиване и измръзване. Но излишъкът от огън пали пожари, нанася вреди, унищожава.

Да вдъхновяваме и да помагаме умерено, навременно и уместно е нелека, но важна задача. Грешното е вярното, доведено до крайност. А крайностите се лекуват в златната среда и с точната доза.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Припомнете си още за Цветята на Бах:

За ежедневието и смелостта на малките крачки

За раздвоението и единението

За капана и даровете на миналото

Не бързо, а навреме

Пепеляшка или Кралица?

Виновен или свободен?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти