Говорете си сами, така ще запомняте по-лесно

Говорете си сами, така ще запомняте по-лесно
Снимка: Thinkstock

Да си говориш сам всъщност е полезно за здравето, показва научно изследване, цитирано от "Елит дейли".

Говоренето кара мозъка да работи по-добре, помага за организирането на мислите, изпълняването на задачи и самообучението, става ясно от експериментите на психолозите Дейниъл Суигли и Гари Лупиян.

Те са накарали 20 души да потърсят точно определен предмет в супермаркета – веднъж, докато мълчат, и втори път, докато повтарят името на предмета на глас.

Оказва се, че докато са говорили, изследваните са изпълнили задачата много по-лесно. Това работи обаче, само ако знаете какво точно търсите.

"Говоренето на себе си невинаги помага", уточнява Лупиян. "Ако не знаете как изглежда търсения обект, да му кажете името няма да помогне или дори ще ви забави.

От друга страна, ако знаете, че бананите са жълти и имат точно определена форма, като изговорите думата "банан", ще активирате тези визуални знания и ще го откриете по-лесно."

Децата също използват този подход, за да си помагат в заучаването на ежедневни дейности. По-големите деца запомнят и се справят по-лесно с различни занимания, като ги изговарят в процеса на действие и си дават инструкции сами.

Що се отнася до по-възрастните, разговорите със себе си им помагат да организират собствените си мисли.

Да обсъдиш със самия себе си предстоящи предизвикателства и да обмислиш стъпките, с които ще се справиш с тях, също помага много, става ясно от изследванията.

Сходни статии:

Как работи мозъкът ни, докато пазаруваме
Как да тренираме "специалния" си орган
Внимавайте с антидепресантите
Дамите използват по-добре сивото си вещество

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти