Твоят здравен календар: Важни дати за профилактични прегледи

Годишни прегледи
Снимка: iStock/Getty Images

Няма никакво съмнение, че профилактиката е едно от основните условия, за да сме по-здрави и да хващаме проблема още, докато е безобиден. Абсолютно същото мнение споделя и един от най-популярните лекари в САЩ - Мехмет Оз, който има и собствено телевизионно здравно шоу Тhe Dr. Oz Show, като същото е продуцирано от самата Опра Уинфри. Оз е с турски корени и е кардиолог по образование, а сред редовните теми в своите телевизионни дебати са тези, коментиращи важността на връзката между пациент и медик. За него трите основополагащи въпроси, чиито отговори всеки личен лекар трябва да знае са:

1. Какви са били заболяванията ви до този момент (но не му спестявайте нищо от вашия здравен статус)?
2. Кои са най-често срещаните оплаквания и болести срещани при членовете на вашето семейство?
3. Има ли близък роднина, който е починал преди да навърши 65 години и каква е причината за това?

Според популярния медик тези факти само ще помогнат, за да може джипито да ви насочи към рисковите за вас фактори и наложителните изследвания, които трябва да си направите.
А за наше улеснение д-р Оз прави и точен график с екзистенц минимум от тестове, на които всеки ценящ здравето си човешки индивид е редно да се подложи между 12- и 60-годишна възраст.

Снимка: iStock/Getty Images


На 12: Измерване на кръвното налягане за първи път, а за момчетата - изследване на тестисите (с цел да се провери тяхното нормално развитие).

На 20: Определяне нивата на холестерола.

На 21: Комплексен гинекологичен преглед за жените.

На 35: Измерване на захарта, кръвните телца и хормоните чрез обстойна кръвна картина.

На 40: Дамите трябва да се подложат на мамография (медицински анализ на гърдата), а ако имате роднини с такава диагноза, визитациите при медицинско лице би трябвало да започнат още от 25-годишна възраст.
Редно е оттук нататък да проверявате кожата си за уголемени бенки или други кожни образования, а също така кардиограмата на тези години е задължителна.

На 50: Колоноскопия (ендоскопско наблюдение на дебелото черво) на всеки пет години, а при мъжете, и проверка на простатата.

Между 50 и 60: Коронарография и пълна кръвна картина.

Между 55 и 60: Изледване на тироидната жлеза и правене на тест за паметта.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти