Гневът сгрява само ръцете, любовта ни стопля целите

Гневът сгрява само ръцете, любовта ни стопля целите
Снимка: Thinkstock

Страх, любов, удоволствие, радост – емоциите влияят не само на умствената дейност, но и оказват влияние върху организма на човека.

За да разберат по-добре това явление, финландски изследователи са картографирали телесните промени, причинени от различните чувства.

Радостта предизвиква топлина в цялото тяло. Какво правят с тялото ни другите емоции?

Когато човек преживява силна емоция, тялото реагира по различни начини. Ако сме влюбени, например, ние често изпитваме чувство на топлота и усещане за благополучие. Страхът на свой ред отключва предимно чувствителността в областта на корема и гърдите.

"Емоционалната система изпраща сигнали към тялото, които го подготвят да се справи с дадена ситуация, казва Лаури Нуменмаа (Lauri Nummenmaa), която работи в университета Аалто във Финландия.

"Ако някой се сблъска с диво животно, например, увеличава се притокът на кислород в мускулите и сърцето му започва да бие по-бързо. 

Това е автоматична система, която е създадена, без да ни се налага да мислим за нея, за да ни улесни по-лесно да справим със заплахата и бързо да задействаме краката", казва Нуменмаа.

Какви чувства оказват влияние върху тялото? Изследователката и нейният екип са се съсредоточили върху този въпрос.

Тяхното изследване, публикувано в PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America), им позволява да изготвят "емоционални карти", които, както подсказва името им, показват ефекта на емоциите върху телесната температура на човека (можете да видите схема, която онагледява как емоциите влияят на тялото, тук).

За да се постигнат тези резултати авторите са изследвали повече от 700 доброволци от Финландия, Норвегия и Тайван, на които са показвали снимки, причиняващи различни емоции. В същото време са ги помолили да оцветяват диаграма на усещането за затоплянето на области на тялото, както и на усещането за изстиване при определена емоция.

След това са разбрали, че всички участници, независимо дали са от Европа или Азия, са показали доста сходни "емоционални топлинни карти".

За да завършат, учените са събрали всички данни и са получили глобална карта на температурата на тялото за всяка емоция. Любовта активира цялото тяло, докато депресията има обратен ефект и снижава топлината.

Гневът предизвиква локално затопляне на ръцете, а страхът - на гърдите. Изследователите се надяват техните открития да помогнат на лекарите по-добре да диагностицират и лекуват някои поведенчески нарушения, които засягат емоциите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти