Генетично модифицираните храни

Плодове от бъдещето
Снимка: Thinkstock

ГМО или генетично модифицираните организми бяха селектирани и въведени в масова употреба от химически компании, не от земеделци или производители на храни, пише здраве.bg.

ГМО всъщност са създадени в семената на избрани посеви като в лаборатории са "снадени" гените от напълно несвързани видове растения в тези семена. За сравнение, нормалните растителни хибриди се култивират с течение на времето в почва чрез кръстосано опрашване на близко родствени растения.

Досега ГМО са превзели в особено големи размери соята, царевицата, захарното цвекло, памука, люцерната. Много от годните за консумация ГМО продукти се съдържат, без да си даваме сметка за това - в редица преработени храни, докато ГМО царевицата и соята се използват основно за храна на добитъка в развъдниците с цел по-бързото наддаване на животните.

ГМО увреждат не само посевите, но и околната среда, а оттам и цялата хранителна верига. Те обикновено са изкуствено програмирани с гени, които да толерират хербицидите, служещи за унищожаване на плевелите. Хербицидите съдържат глифосфати, за които можем да обобщим, че са токсични.

Глифосфатите имат пагубно влияние върху пасящите животни и замърсяват кладенците и подпочвените води в земеделските зони, където се използват. Причиняват стерилитет и родилни дефекти при животните и хората. Повечето медни пчели умират и цели колонии изчезват заради глифосфатите. А ако се унищожи твърде голямо количество опрашващи пчели, съществуващата в света хранителна верига ще бъде истински застрашена.

Химическите възможности на глифосфата премахват минералите от почвата, затова реколтата се влошава с всяка година, докато увеличаващото се разнообразие от устойчиви на хербициди плевели принуждават фермерите да добавят още повече токсични материали към веществата, с които пръскат посевите.

Това е своеобразен порочен кръг за земеделците, които, примамени от обещанията за по-добра производителност, несъзнателно се присъединяват към обвързващи договори с такива компании. А ако решат да ги разтрогнат, повечето земеделци се провалят, защото не могат да си позволят съдебния процес.

Силата на подобни корпорации е особено доминираща в Новия свят и най-вече в САЩ. Засега в Европа земевладелците в по-голяма степен успяват да противостоят на ГМО тенденцията не без помощта на националните и общоевропейски законодателства.

Защо всичко около ГМО трябва да ни интересува?

Може би причините, описани по-горе са прекалено абстрактни. На практика ГМО унищожават здравето на хората и животните и застрашават със замърсяване не-ГМО посевите. Това е заключението на множество независими учени, провеждащи изследвания в областта. Те излагат на опасност най-малко кариерата си като публикуват резултатите си, докато много от медиите ги игнорират.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти