Да се запознаем със здравословната страна на тиквата

Тиквите могат да достигнат невероятни размери, като най-тежката измерена досега е отгледана в САЩ и надхвърля 900 кг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В разгара на есенния листопад на хоризонта със своя тантурест силует ни посреща добрата стара тиква, чиито корени произлизат от Азия и Америка. Съвсем скоро пък целият западен свят (а тази традиция вече с успех се прехвърли и по нашите географски ширини) ще я превърне във фенери заради наближаващия празник на Вси Светии. Но нека на този етап се спрем на нейната консумация и безчетния брой полезни свойства, които този зеленчук притежава.

* Същият яркооранжев дар на природата съдържа голямо количество каротин, а сърцевината на тиквата притежава залежи от витамин D, който засилва жизнената дейност и ускорява растежа на клетката.

* Целулозата от тиквите се усвоява лесно дори от отслабналия организъм и затова ястията с тиквено присъствие се препоръчват при лечебно и профилактично хранене.

* Също така редовното приемане на тиквени специалитети ще ви снабдят с фосфор, както и с комплекс от медни и железни соли, които се използват като превантивни съставки срещу малокръвието и атеросклерозата.

* Тиквата е полезна и при заболявания на черния дроб и бъбреците. Тя отлично регулира храносмилането, има добро диуретично действие и благодарение на голямото си съдържание на пектин способства за извеждането на лошия холестерол от организма.

* Този устойчив на зимни условия зеленчук се справя успешно и като средство срещу повръщане при бременни жени.

Малко практика

* При лечение на бъбречни смущения се използва прясно изцеден сок от сурова тиква (по половин чаша дневно), като същият действа успокояващо и подобрява съня.

* Семената от тиква пък се използват в народната медицина като средство против глисти и при спазми, затрудняващи уринирането.

* С настърганата мека част на тиквата може да се правят компреси при екземи, изгаряния и обриви.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти