Екзотичната ядка, която ни прави по-здрави и красиви

макадамия
Снимка: Thinkstock

Макадамията или австралийският орех е растение, което е разпространено в Австралия и Индонезия. Днес се отглежда също в ЮАР, Бразилия, Коста Рика, САЩ, Израел и на Хаваите, разказват от Darik News.

Кръстена е на името на шотландския химик Джон МакАдам, който я култивирал и пръв описал полезните и свойства.

макадамия
Снимка: Thinkstock

Черупката на макадамията е толкова здрава, че е създадена специална макадамотрошачка, тъй като обикновената орехотрошачка не е достатъчно силна. Само папагалът макао е може да стигне до сърцевината на ядката без особени проблеми.

Макадамията е най-калоричната ядка, изглеждаща като нещо средно между орех и лешник. Съдържа голямо количество мононаситени мазнини, както и протеини, фибри, ценни минерали, сред които калций, желязо, калий, селен, фосфор и витамини от групата В и РР.

Сред една от най-важните съставки на макадамията е омега 7 палмитолеиновата киселина.

Разберете повече за ползите на макадамията в галерията >>>

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти