Диетата на умните черва

Диетата на умните черва
Снимка: iStock

Съвременната наука е доказала, че здравето на червата е пряко свързано с някои от най-важните процеси в човешкия организъм. Много от нас знаят, че доброто състояние на чревната флора обуславя работата на имунната система.

Червата не са просто място, където храната се съхранява, смила и придвижва напред, за да бъде изхвърлено излишното от тялото ни. Интересното е, че здравето им може да се отрази на състоянието на кожата и косата, да повлияе на настроението и на психичното състояние.

Има много доказателства, че заболявания, които привидно не са свързани с червата, всъщност имат връзка с чревната дегенерация или са силно засегнати от нея, включително рак, автоимунни и сърдечни заболявания, депресия. Затова днес специалистите отделят толкова голямо внимание на червата и факторите за правилното им функциониране.

f
Снимка: iStock

Д-р Майкъл Мозли е един от учените, които работят за разкриване на тънкостите на чревната микробиология и колко тясно тя засяга човешкото здраве. Той е написал книга, в която подробно описва каква диета трябва да се спазва, за да се осигури растежът на полезни бактерии в червата. Правилната диета може да ни помогне да се справим с проблемите с излишните килограми, имунитета и психичното здраве.

Много от съвременните диети са пълни с преработени продукти и се характеризират с недостатъчен прием на важни хранителни вещества като калций, фибри, желязо, белтъчини. Разработеният от д-р Мозли режим, наречен диета на умните черва, се базира на средиземноморската диета, лесен е за спазване и не изисква някакви специфични и екзотични съставки.

f
Снимка: iStock

Основите на диетата на умните черва са:

Следвайте средиземноморския начин на хранене. Пълнете чиниите си с повече пресни плодове и зеленчуци, за да си набавяте достатъчно фибри. Зърнените храни, ядките, семената и бобовите култури трябва да присъстват редовно в менюто ви. Избягвайте червените меса, преработените продукти, източниците на нездравословни мазнини. Яжте птиче месо, риба и морски деликатеси, яйца и млечни продукти.

f
Снимка: iStock

Експериментирайте. Не следвайте строго фиксирана диета, а добавяйте нови съставки в менюто си. Сменете брашното, добавете нови подправки, не се страхувайте да се възползвате от богатството на продукти на съвременните пазари.

Разнообразието в диетата е най-добрият начин да позволите на полезните бактерии в червата да се развиват и да работят за здравето ви.

f
Снимка: iStock

Откажете захарта. Рафинираната захар е вредна и е основна причина за наддаването на тегло. Можете да я замените с мед.

Опитайте ферментирали храни. Няма нищо по-добро от тях за стимулиране на чревното здраве. Имате богат избор – кисело мляко, кефир, кисело зеле и много други. Яжте богати на пробиотици и пребиотици храни.

f
Снимка: iStock

Още за диетите:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти