Дебат за микровълновата печка

Май нямам нужда от нея
Снимка: Thinkstock

Според различни изследвания храната, която готвим или затопляме в микровълновата фурна, излиза от нея с напълно различен състав, пише здраве.bg.

Това се дължи на промяната в молекулярната й структура - вследствие на пренареждането на атомите. Хранителните стойности на полезните вещества в ястията намаляват, тъй като в микровълновата печка се унищожават ензимите и аминокиселините в продуктите. Всичко това на теория може да се случи и в обикновената печка, но поради високата мощност на микровълновия й събрат, загубата на полезни вещества в хранителните суровини е много по-голяма.

Приготвянето на храна в пластмасов съд или с найлонова обвивка в микровълновата фурна може да доведе до отделянето на изключително вредни химикали, директно попадащи в ястието. Далеч по-безопасната алтернатива е да претопляме храната си на котлона или в обикновена фурна.

Бамбуковите съдове за готвене на пара са оптималният уред за затопляне на ястията в микровълнова печка – при тях ензимите и аминокиселините не се губят до такава степен, а продуктите запазват влагата си.

Швейцарско клинично проучване разкрива че, консумацията на храни от микровълновата, особено ако е всеки ден, може да доведе до физически и психически нарушения на функциите на тялото.

Така приготвените храни могат да възпрепятстват биологичните процеси като секрецията на хормони и работата на имунната система, и дори са способни да изменят състава на кръвта ни, като редуцират броя на кръвните клетки, повишат "лошия" ("LDL") и понижат "добрия" ("HDL") холестерол.

Организмът не е в състояние да усвоява тези храни поради загубата на ензими и аминокиселини, а понижената хранителна стойност може да доведе до редица храносмилателни проблеми.

През 1989 г. учени от университета в Минесота публикуваха официално съобщение, че загряването на шишета с бебешко мляко в микровълновата не е безопасно. Причината е в разликата на температурата на течността в бутилката и тази на въздуха извън нея, както и загубата на хранителни вещества от състава на млякото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти