Дамите използват по-добре сивото си вещество

Дамите използват по-добре сивото си вещество
Снимка: Thinkstock

Жените имат по-малък мозък от мъжете, но го използват по-ефективно, установи американско изследване, цитирано от БГНЕС.

Жената работи по-ефективно от мъжа, като използва по-малко енергия и мозъчни клетки за постигане на същите или по-добри резултати. Причината за това е, че макар мъжете да имат повече неврони, необходими за мисленето, жените имат повече връзки между мозъчните си клетки, което им позволява да мислят по-бързо, въпреки че имат по-малко сиво вещество.

Целта на изследването, осъществено от невролози от Калифорнийския университет с помощта на техни колеги от Мадрид, била да установи защо жените, чийто мозък обичайно е с 8% по-малък от този на мъжа, имат същото ниво на интелигентност.

Изследването било съсредоточено върху хипокампуса на мозъка, който е жизнено необходим за паметта и емоциите.

При мъжете колкото по-голям е хипокампусът и колкото повече са невроните, толкова по-висока е интелигентността. Но изследването установило, че при жените по-големият хипокампус, който все пак обикновено е по-малък от този на мъжа, не е признак за по-висока интелигентност. Учените дори стигнали до извода, че колкото по-малък е хипокампусът при жените, толкова по-добре.

Те провели психологически изследвания сред 59 жени и 45 мъже на възраст между 18 и 27 години. Както при предишни проучвания жените се оказали по-добри в индуктивното мислене и проследяването на променяща се ситуация, а мъжете показали по-добри резултати в пространственото мислене.

Мозъците на жените били по-ефективни, установило изследването, публикувано в научното списание "Интелиджънс".

"На това структурно ниво жените показват по-голяма ефективност, изискваща по-малко невронен материал за постигането на поведенчески резултати, равни с тези на мъжете", отбелязват учените. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти