Да се справим с пришките

Затруднено движение
Снимка: Thinkstock

Най-честите причини за появата на пришки са триенето и притискането. Ако пришката не е твърде болезнена, опитайте се да не нарушавате нейната цялост (интактност). Интактната кожа над самата пришка осигурява естествена защита срещу бактерии и намалява значително риска от инфекции.

Ако появилата се пришка е малка, достатъчно е единствено да я покриете с цитопласт. По-големите трябва да се покрият с пореста стерилна марля, която да отнеме влагата и да позволи на раната да диша, пише "Здраве.bg".

Не пробивайте повърхността на пришката, освен ако не е болезнена или ви пречи да ходите или да използвате ръката си.

Ако страдате от диабет или съдови проблеми, свържете се с вашия лекар, преди да предприемете описаните по-долу мерки.

За да облекчите болката от пришката, трябва да дренирате течността, като оставите надлежащата кожа интактна. Ето как можете да направите това:

* Измийте ръцете си и пришката със сапун и топла вода.
* Почистете повърхността ѝ с тампон, напоен с йод или спирт.
* Подгответе си чиста и остра игла, която да дезинфекцирате: облейте я добре със спирт или я задръжте известно време над пламък.
* Използвайте иглата, за да убодете мехура. Стремете се да направите няколко точки близо до ръба на мехура. Оставете течността да изтече, като не травмирате допълнително надлежащата кожа.
* Приложете антибиотично мазило на повърхността на пришката и след това я покрийте с цитопласт или марля.
* След няколко дни отстранете цялата мъртва кожа, използвайки ножичка, дезинфекцирана със спирт. Поставете антибиотичен крем и превръзка.

Консултирайте се с лекар, ако забележите някакви признаци на инфекция около пришката - гной, зачервяване, увеличаваща се болка или топла кожа.

За да предотвратите появата на пришки, носете ръкавици, чорапи или превръзки върху областите, където има повишено триене на кожата. Ако спортувате активно, ползвайте специални чорапи - с допълнителни подложки в критичните зони.

Съвети за избор на обувки.
* Пазарувайте винаги в средата на деня. Краката отичат, макар и незабележимо, в хода на деня, особено ако стоите дълго прави. За да не изберете твърде малки или прекалено големи обувки, най-добре пазарувайте следобед.
* Докато пробвате обувките, бъдете с ежедневните си чорапи.
* Винаги мерете и двете обувки. Не разчитайте единствено на размера, тъй като той невинаги отговаря, а и често има различия в дължината на двете ходила.
* Изберете гъвкави, но здрави обувки с мека подметка.
* Оставете място за големия пръст. Уверете се, че можете удобно да движите всичките си пръсти в обувката.
* Избягвайте обувки с неравности от вътрешната страна на подметката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти