Да разбулим митовете за някои храни

Да разбулим митовете за някои храни
Снимка: netinfo

Яйцата повишават нивото на холестерола в кръвта
В едно нормално кокошо яйце има близо 300 мг холестерин, а това е максималната препоръчителна доза на ден.

Въпреки това яйцата не оказват кой знае какъв отрицателен ефект върху нивото на холестерина, при положение че човек е здрав. Това ниво не се влияе от поетия холестерин, а от количеството и вида мазнини, които ядем.

Освен това самият организъм произвежда холестерин, така че дори и при диета с ниско съдържание на холестерин нивото му в кръвта може да се покачи.

За здрави хора важи правилото: две до четири яйца на седмица не вредят (в това число и яйцата в сладкишите и хлебните изделия).

Кафявата захар е по-здравословна от бялата
Кафявата захар е междинен продукт при производството на бяла захар от захарна тръстика. Оцветяването се получава чрез нанасянето на тънък слой захарен сироп, а вкусът наподобява малц или карамел. Твърдението, че е по-здравословна от бялата захар, е от царството на приказките.

Съдържанието на калории е еднакво, влиянието върху нивото на кръвната захар - също, а зъбите са еднакво застрашени от кариес.

Положителното качество на кафявата захар е, че съдържа малко повече минерали и витамини, но разликите са толкова минимални, че не играят никаква роля.

От бирата се пълнее
Всъщност не е вярно, че от бирата се пълнее повече, отколкото от други напитки. Съдържанието на калории е същото като в ябълковия сок, а енергийната стойност е по-малка от тази на пълномасленото мляко и само половината от тази на виното.

Уголемяването на гърдите при мъже, които пият много бира, се дължи обаче не на калориите, а на женските хормони, естрогените, които се съдържат в хмела. Те подпомагат задържането на мазнини и течност в тъканите.

Така че при прекомерна консумация на бира може да се стигне до растеж на гърдите. Спре ли се обаче пиенето на бира, тези уголемени гърди и мастни натрупвания изчезват.

Солта повишава кръвното налягане
Един от най-ярките митове в областта на храненето е този за връзката между консумацията на сол и хипертония. Десетилетия наред лекарите предписват на пациентите си с високо кръвно безсолна диета. 

И всичкото това в резултат на едно американско изследване, при което на лабораторни плъхове са давани количества сол, отговарящи за човека на 500 г дневно. Горките животни получили сърдечни проблеми и се споминали.

Чак през 80-те години на миналия век нови проучвания, проведени с 10 000 участници от 26 страни, доказват, че няма пряка зависимост между солта и кръвното налягане. Отговорни за хипертонията са по-скоро наднорменото тегло и употребата на алкохол.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти