Да подобрим тонуса и самочувствието си

Да подобрим тонуса и самочувствието си
Снимка: Thinkstock

Всички понякога се чувстваме изморени, отпаднали и в лошо настроение.

Ако изключим безкрайните хапчета с витамини или хранителни добавки, кои са тактиките, с които да повишим настроението, самочувствието, общия си тонус?

От Zdravduh.com първо посочват причините, които може да са довели до спад в настроението ни, а след това дават решение на проблемите. 

Вероятна причина № 1 е обездвижването. Стоенето на едно място пред телевизор, компютър или просто прекалено дълго излежаване. На никой не му е особено приятно да чуе, че часовете на мързелуване се причина за липсата на настроение, но все пак това лежерно състояние няма как да доведе до бодър дух.

Може би понякога искате просто да релаксирате и не ви интересува липсата на добро настроение. Това е приемливо за известно време, но недейте да го превръщате в начин на съществуване, защото желанието за ведър живот трябва да се поддържа живо. Това е усещането, което ни тласка към нови, хубави изживявания, прави ни креативни и уникални личности.

Може да лентяйствате за известно време, но после станете и се раздвижете. Може да направите упражнения в къщи, разходка в парка, да посетите някои от модерните спортни курсове – пилатес, тае бо, йога или танци. Последното е изключително зареждащо.

Друга причина може да е липсата на социални контакти. Да, при всеки е възможно да контактува само с определен кръг хора, но хора без никакви приятели едва ли има. Излезте и се забавлявайте с приятна компания.

Смейте се много, дори на незначителни неща, бъдете ведри и весели и хората ще ви възнаградят с усмивки и положителни емоции. На всеки му е приятно да е заобиколен от щастлива компания, защото това е заразно.

Друг проблем е еднообразието в ежедневието, липсата на промяна, скуката. За да ги избегнете, си достовете удоволствие с нещо, което обичате – рисувайте, украсете и преподредете стаята си с нови, свежи аксесоари – декоративни възглавнички, нови пердета, евтини, но ефектни щампи за стената, картини, различни аксесоари като настолни лампи или аплици, играйте си със светлините – поставете крушки, светещи в червено, синьо или какъвто цвят харесвате, ароматни свещи и др. Това ще ангажира вниманието ви, ще подобри настроението ви, а от там и тонуса.

Бездействието и нежеланието за развиване на нови знания и умения е друга причина за ниския тонус. Бъдете винаги дейни и ангажирани с нов проект или идея – например запишете се на нов курс (езиков, готварски, йога, графичен дизайн  и др.), научете повече за нещо, което ви вълнува отдавна – спорт, изкуство, музика.

Интернет е безкраен източник на информация за всичко, което искате да научите или да усвоите – като компютърна програма, чужд език, комплекс от упражнения, нов метод на релаксация и още много други. Новопридобитите умения винаги дават самочувствие и ви изпълват с позитивизъм.

Все пак не прекалявайте със седенето пред компютъра, а се разведрявайте и с други занимания, запазете жива енергията си и помнете, че най-важното е постоянството.

Какво друго можете да направите, за да подобрите настроението си? Увличайте приятелите си (и позволете те да ви увличат) в нови начинания – ходете заедно на нов курс или спорт, включете се към благотворителна кауза, разменете знания помежду си – приятелят/ката ви може да ви помогне да научите чужд език, а вие да му/ѝ помогнете за компютърна програма или друго.

Съвместните занимания са винаги полезни и приятни и помнете – от всеки може да се научи нещо ново, няма незначителни хора, винаги човекът срещу вас може да ви обогати с нещо, което знае или може по-добре, а вие се възползвайте и му помогнете в замяна.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти