Какво точно е пилатес и хибридът йогилатес?

Какво точно е пилатес и хибридът йогилатес?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилатес е метод упражнения кръстени на европейския гуру Джоузеф Х. Пилатес. Той е открил собствено студио през 1926 г. в Ню Йорк, представяйки този уникален стил фитнес на елита на Манхатън.

Комплексът от упражнения се превръща в бързо набиращ слава стил на трениране и помага на редица танцьори, атлети и бодибилдъри да подобрят представянията си или да им помогне да се възстановят след травми.

С времето методът за трениране на Пилатес събира все повече популярност и показва забележителни резултати.

Жените били по-запалените последователки на Пилатес, след като се уверили колко добре се отразяват упражненията на телата им. Те действали в няколко основни насоки:

- стягане на корема
- тонизиране и стягане на краката и задните части
- подобряване на баланса
- изправяне на стойката на тялото и даже добавяне на няколко сантиметра височина
- развитие на по-силна воля
- изграждане на по-здрава мускулатура

Всичко това без да се споменава ефектът върху ума, настроението и увереността. Все пак, пилатес е дисциплина за ума.

Джоузеф Пилатес намалява броя на упражненията, като по този избягва ненужните усилия. В концепцията на дисциплината е важно качеството, не количеството. Както го квалифицира професионалната танцьорка Романа - "елегантна достатъчност".

След като пилатесът вече е набрал голяма популярност, се ражда нова дисциплина базирана на пилатес и хата йога - йогилатес.

Това е въведено от Джонатан Урла през 1997 г. в Ню Йорк. Той е осъзнал как пилатес упражненията могат да се съчетаят с хата йога и така е създал перфектно балансирана нова дисциплина - йогилатес.

Урла взима най-добрите елементи от пилатеса и пози на йогата, а резултатът е тонизирано тяло, добър баланс, чудесна гъвкавост и дълбока рекалсация.

Знаменитости, които практикуват йогилатес: Дженифър Анистън, Ким Катрал, Кортни Кокс, Хю Грант, Кари Ан Мос, Гуинет Полтроу, Сара Джесика Паркър, Чарлийз тейрон. Пипа Мидълтън и много други.

И двете дисциплини - пилатес и йогилатес, са от чудесна полза на тялото.

Въпреки че се практикуват в световен мащаб, основите им са били създадени и развити в Ню Йорк, САЩ.

Много е важно, когато решите да практикувате някой от стиловете и се насочите към студиото, да проверите дали треньорите са наистина квалифицирани или са просто ентусиасти, които си мислят, че са усвоили тънкостите на упражненията.

Тази статия е предоставена на Edna.bg специално от инструктор Наташа Кулеа, получила сертификат от Американската организация "Фитнес, здраве и радост" (Fitness Health& Joy) и завършила курс при Джонатан Урла, проведен през октомври 2010 г. в Истанбул.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти