Да пием ли вода, когато се храним

Изпитвам неутолима жажда
Снимка: Thinkstock

Мненията по темата трябва ли да пием вода, докато се храним, са различни и аргументите, които се прилагат към полезността или вредата от пиенето на вода по време на хранене, са еднакво достоверни. По време на хранене в тялото протичат различни процеси, така че е важно да знаем кои са факторите, определящи полезно или вредно в поемането на течности заедно с храната, пише "Gotvach.bg".

1. Когато се храним, в устата се отделя слюнка, богата на важни ензими.

2. Когато храната попадне в стомаха, от него се отделят стомашни сокове, които освен че разграждат храната, я подготвят за тънките черва и ни предпазват от неволно погълнати бактерии.

3. Важен орган в процеса на хранене е и черният дроб. Голяма част от хранителните елементи биват пренасяни в него чрез кръвта, а след необходимата обработка се транспортират до всяка част от тялото. Той избира какво да се използва сега и какво да се складира за по-късно, а натоварен с тази важна роля - черният дроб има нужда от доста вода.

Доказано е, че приемането на голямо количество вода може да попречи на правилното храносмилане, като наруши баланса на киселините в стомаха.

Ако храносмилането се влоши, тогава се образуват токсични елементи въпреки полезната храна, която сме хапнали.

Специалистите съветват да не се приемат алкохол и газирани напитки с храната, защото те гарантирано влошават процеса на храносмилане.

Установено е, че приемането на вода преди и след хранене оказва положителен ефект върху храносмилането. Чаша вода 30 минути преди и след хранене поддържа тялото хидратирано и подобрява дейността на стомаха и червата.

Според редица лекари водата не разрежда стомашните сокове. Всъщност пиенето на живителна течност по време и след ядене улеснява храносмилането. Водата, както и други течности разграждат и размекват храната, така храносмилателната система се справя с по-малко усилия при процеса на смилане на хранителните продукти.

Според много специалисти, ако в чашата вода добавите малко ябълков оцет или лимонов сок, ще спомогнете за бързото разграждане на храната.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент