Цветята на Бах: Силен е този, който не насилва

Цветята на Бах: Силен е този, който не насилва
Снимка: Thinkstock

Илиaна Смилянова

Лоза. Авторитетност вместо авторитарност

Защото Силният ми стори величие... (Лука 1:49)

Всеки от нас познава силни, авторитетни хора, които се познават и се владеят добре и на които може да се разчита в случай на нужда. И в обичайни, и в кризисни ситуации техните стабилност, целенасоченост, устойчивост и убеденост вдъхват сила и кураж на другите. Умението им да ръководят е благодат за целия колектив.

Но и тази, като всяка друга човешка сила, има своята слаба, незряла, „тъмна” страна.

Когато не са в хармонични отношения със себе си, с душата си, такива хора са склонни да се втвърдяват (и в убежденията, и в отношенията), да упражняват силен натиск, да насилват както себе си, така и другите.

Изкушени са да бъдат безмилостни и коравосърдечни, дори жестоки – макар и понякога, поне първоначално, с най-добри намерения. Непоколебимо убедени в собствената си правота, те започват да я налагат на околните, да игнорират чуждото мнение, да не зачитат чуждите желания и чувства.

И така, вместо в добри ръководители, те се превръщат в необичани тирани, вместо в благи лидери – в безмилостни деспоти. И започват да вървят както срещу своето, така и срещу общото благо.

Снимка: Thinkstock

Ето как описва това състояние Едуард Бах: Много способни хора, с високо самочувствие и сигурни в успеха. Тяхната самоувереност ги кара да мислят, че е за доброто на другите да правят нещата, които те самите правят и в чиято правота са сигурни. Дори и когато са болни, те ръководят околните. В кризисни ситуации тези хора могат да бъдат много ценни.

Уважението към себе си е неотменна и съществена стъпка в процеса на себереализация. Но уважението към другите е не по-маловажен етап от себеразвитието, който ни прави способни на сътрудничество, на споделяне и взаимопомощ.

Всеки човек може и е предизвикан с времето да развие тази изначално присъща на всички ни добродетел – умението да ръководим, да подкрепяме, да помагаме на по-слабите и нуждаещите се.

Истинската безрезервна сила е на разположение на всекиго. Но достъп до нея получава само онзи, който не се изкушава да злоупотребява с нея – независимо от поводите, обстоятелствата и провокациите. Няма насилие за добро.

Снимка: Thinkstock

Истински силни ставаме само когато се научаваме да владеем себе си, когато опознаваме, приемаме и признаваме и силните, и слабите си страни, когато проявяваме щедростта и от двете ѝ страни - и като даваме, и като приемаме съвет и помощ в нужда. Когато развиваме умението както да водим, така и да следваме, както да говорим, така и да изслушваме, както да преподаваме, така и да се учим от всекиго, с когото животът ни среща.

Когато се откажем от насилието в живота си – дори и от онова, което привидно е „за добро”, си възвръщаме дара на (себе)уважението и си припомняме онова блажено състояние, в което изначално намеренията ни са закърмени с благост. Благост, която допуска благодатта в живота ни и която ражда здрави и сладки плодове.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Прочети още за Цветята на Бах:

Освободи себе си* с Цветята на Бах

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост - цветето желтак

Цветята на Бах: За подражанието и интуицията - цветето цератостигма

Цветята на Бах: За фантазирането и реализирането на мечтите - цветето повет

Цветята на Бах: За самотата и сближаването - цветето хотония

Цветята на Бах: За лъжата и смелостта да бъдеш себе си - цветето агримония

Цветята на Бах: За отразената и собствената светлина - цветето лиственица

Цветята на Бах: За условната и безусловната любов - цветето цикория

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти