Чували ли сте за теф

Теф е позната култура от хилядолетия насам
Снимка: Thinkstock

Теф (от лат. Eragrostis zuccagni tef) е африканско житно растение, което не се отглежда в световен мащаб, но е основна зърнена култура в Еритрея и Етиопия.

Теф прилича на просо, но семената му са много по-малки и се готвят по-бързо. Смята се, че теф има кисел вкус, защото много често в миналото са го консумирали ферментирал. Африканското житно растение е много стара зърнена култура и може да се развива в диви условия, както и в неблагоприятна за останалите житни растения среда. В природата обаче реколтата от теф е много малка, пише "Gotvach.bg".

Отглеждане на теф
Теф е широко отглеждана и използвана култура в страните от Южна Африка, Еритрея, Етиопия, Австралия и Индия. Изисква минимални грижи по време на вегетацията, а през своя бърз растеж задушава плевелите. Издържа на дълги периоди със суша и е доста трайно.

Състав на теф
Африканското житно растение теф е богато на желязо, фибри, калций, протеини, цинк, бор, мед, барий, тиамин (витамин B1) и др. Смята се, че теф има отличен аминокиселинен състав, включително и всички 8 незаменими за човека аминокиселини. Едно от най-ценните качества на теф е, че не съдържа глутен.

Избор и съхранение на теф
В нашата страна африканското житно растение може да се намери под формата на брашно, което може да се закупи от повечето биомагазини. Биобрашното струва около 6 лв за 500 г. Съхранява се на проветриво и сухо място.

Готвене на теф
Етиопците приготвят теф под формата на палачинки или плосък хляб. Палачинката е в основата на етиопската кулинария и се нарича инджера.

Освен теф, оригиналните съставки на инджерата включват сол, вода и олио. Самата инджера се изпича за няколко минути на специална плоча, но приготвянето ѝ отнема денонощие. Това е необходимото време за ферментацията на рядкото тесто.

Ползи от теф
Най-голямото предимство на теф е, че не съдържа глутен, което го прави ценна храна за хората, които страдат от глутенова непоносимост. Африканското житно растение съдържа и редица важни хранителни вещества и аминокиселини, които са необходими на човешкото тяло.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти