Соеви продукти - за и против

Кълнове от соя
Снимка: Thinkstock

Резултатите от многобройни научни изследвания безспорно аргументираха ценните медико-биологични качества на соята – тази уникална бобова култура. Белтъчната й съставка, по съдържание на есенциални (т.е. незаменими, или още - жизнено важни за човека) аминокиселини е най-близка до тази на месото, в сравнение с останалите растителни храни.

В нашата страна соята трудно получава популярност и причините за това са известни - допуснатите грешки през 80-те години, когато смляно соево зърно директно започна да се влага в колбаси, без да се държи сметка за високата му т.нар. трипсин-инхибираща активност и нежелани вкусови качества.

Наличието на “трипсин-инхибитор” е пречка за консумирането на соята в сурово състояние. А и от опит хората знаят, че това не е желателно. Термичната обработка (печене, варене...) разрушава трипсин-инхибиторните вещества и модерните, технологично-пречистени, соеви разновидности са свободни от подобни, нежелани съставки.

Понастоящем се произвеждат три основни вида соеви белтъчни разновидности – брашна, концентрати и изолати, различаващи се по процентното съдържание на белтъците (съответно 50, 70 и 90%), както и по това на въглехидратите и мазнините. Инактивирани са трипсин-инхибиращите вещества.

Медико-биологичните достойнства на соевите белтъчни продукти се наложиха в здравословното хранене на съвременния човек, без оглед на това, дали той живее в икономически развита, или бедна държава. Благоприятният аминокиселинен състав на белтъка на соята е основно предимство на тази бобова култура.

Само лекият дефицит на сяра-съдържащите аминокиселини - метионин и цистин, в известен смисъл, понижава качеството на соевия белтък. За сметка на това, високото съдържание на лизин я прави подходящ обогатител за всички храни на зърнена основа (пшеница, царевица, ориз), които са бедни на тази аминокиселина.

Присъствието в соевите асортименти на голям брой минерални вещества като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, мед, селен обогатява общия минерален състав на храните, в които те се влагат. По отношение на витаминното съдържание в модерните соеви продукти, то не би могло да се приеме за удовлетворително, поради високата степен на пречистване на белтъчната съставка.

Разчита се на витаминното съдържание на хранителните смеси, с които соевите белтъчни асортименти се комбинират или на съответно обогатяване с витамини.

В съвременната наука за хранене, соевите продукти се препоръчват при ред патологични нарушения: хиперлипидемия и хиперхолестеролемия (понижава се нивото на общите липиди в кръвта и нивото на холестерола); лактозна непоносимост (заради отсъствието на млечна захар – лактоза); глутенова ентеропатия (непоносимост кум глутен); затлъстяване (заради ниската енергийна стойност); диабет; алергии към белтъка на кравето мляко; констипация (запек).

През последните години се установи, че соята е богата на изофлавони и най-вече генистен. Това са антиоксиданти с подчертано противотуморно действие.

Генистенът и неговите метаболити потискат активността на различни ензими (тирозинкиназа), които са пряко свързани с регулацията на размножаването на клетките (пролиферацията им). По този начин те спират растежа на раковите клетки и се явяват предпазващ фактор при ред злокачествени новообразувания, в частност - рак на дебелото черво, на млечната жлеза, на простатата, на стомаха, на белия дроб.

От друга страна, наличните в соята изофлавони с мощно антиоксидантно действие, притежават съдоразширяващ ефект и храните на база соя могат успешно да се използват в профилактиката на сърдечно-съдовите инциденти (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти