Действията, които трябва да избягваме при първа помощ

Чести грешки при оказване на първа помощ
Снимка: netinfo

Има здравни инциденти, при които бързата реакция е от особено значение за добрия изход на ситуацията, затова нека оборим няколко общоприети схващания, които повечето от нас и досега практикуват като уж адекватен начин на лечение.

Сложете масло върху изгаряне
Грешно
: Ако нанесете масло или друга подобна субстанция върху сериозно изгаряне, ще повишите риска от инфекция, затруднявайки последващото лечение на наранената кожа.

Правилно: Обикновено е добре да охладите мястото чрез студена вода, но изгарянията със значителни мехури задължително трябва да бъдат прегледани от лекар. Поддържайте засегнатата зона чиста, без да пукате мехурите колкото и болезнени да са те.

Разрежете раната след ухапване от змия
Грешно
: Сега е зима и това е невъзможно да ви се случи, но разрязването на раната, както сме свикнали да чуваме, би могло да прекъсне сухожилие, нерв, артерия или най-малкото да увеличи риска от инфекция, а използването на турникети е рисковано.

Правилно: Най-безопасното нещо, което можете да направите, ако ви ухапе змия, е да шинирате крайника си и да отидете в най-близката болница.

Сложете турникет на кървящия крайник
Грешно
: Когато започне сериозно кървене, някои пристягат колан или връзка около крайника над раната - за да забавят кръвотечението. Но това може да причини трайно увреждане на тъканите.

Правилно: Покрийте раната със слоеве стерилна марля или поне с плат какъвто имате под ръка, приложете директен натиск и увийте наранената област. Потърсете медицинска помощ, ако кървенето не спре, раната е отворена, замърсена или причинена от животинско ухапване.

Сложете нещо горещо върху навехнатото, изкълчено или счупено място
Грешно
: Топлината дава обратния на желания ефект - тя допринася за подуването и пречи на травмата да се излекува възможно най-бързо.

Правилно: Поставете лед, увит в парче плат или в нещо друго, така че да няма директен контакт с кожата. През първите часове дръжте леда по десет минути върху травмата редувани с десетминутни почивки между налаганията.

Трябва да преместите човек, ако е пострадал в автомобилна катастрофа
Грешно
: Щом е налице травма на гръбнака, това на пръв поглед невинаги изглежда като лошо нараняване и неопитният индивид трудно може да го прецени. А ако преместите някого с такава контузия или дори само отместите главата му, това може да доведе до парализа.

Правилно: Ако превозното средство не е заплашено от подпалване или друг сериозен риск, най-добре оставете човека на мястото му, докато дойде медицинският екип.

Разтрийте окото си, когато имате чуждо тяло в него
Грешно
: Това може да причини сериозно сълзене или протриване.

Правилно: Изплакнете окото с вода, без да го триете или притискате.

Използвайте топла вода, за да разтопите премръзнал крайник
Грешно
: Топлата вода може да причини по-сериозна вреда.

Правилно: Използвайте хладка вода или суха топлина.

Правете разтривки с алкохол, за да свалите високата температура
Грешно
: Децата са чувствителни дори към много малки количества алкохол и изпаренията от него се абсорбират от дробовете им.

Правилно: Дайте на болния ацетизал, парацетамол или ибупрофен. Ако температурата е много висока, незабавно се обадете на лекар.

Няма проблем да лекувате вкъщи алергична реакция след ужилване от пчела
Грешно
: Отлагането на професионалното лечение понякога може да е фатално.

Правилно: При симптоми като затруднено дишане и стегнато гърло веднага се обадете на бърза помощ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти