Централен фокус върху маточината

Централен фокус върху маточината
Снимка: netinfo

Маточината (от лат. "Melissa officinalis") е любимо и широкоразпространено растение в народната медицина, фармацевтичната и козметична промишленост. Член на семейството на ментата, маточината има цитрусов аромат и ярки жълти цветчета, а листата й открай време се използват за лечение на различни здравословни проблеми.

Нейната история
Сведения за маточината има още преди Средновековието, когато билкарите предписвали смачкани във вино листа от маточина за успокояване на емоциите и на храносмилателната система. Други традиционни приложения на маточината включват облекчаване на ужилвания от пчели и ухапвания от други насекоми, третиране за по-бързо зарастване на рани, лечение на сърдечни проблеми и преодоляване на безсънието.

Как и какво лекува
Няколко изследвания са открили, че маточината помага за лечението на херпес на устните, особено ако започне да се прилага през първите 72 часа от появата му. Колкото по-висока е концентрацията на маточината в маслото или мехлема, толкова по-ефективно е лечението, сочат проучвания на университетите в Мичиган и Мериленд.

Можем да си приготвим лекарство срещу херпес и сами, като накиснем от две до четири чаени лъжички листа от маточина в чаша гореща вода за около 15 минути, а след това нанесем охладената течност директно върху херпеса на устните с помощта на клечка за уши.

Тази билка отпуска нервите и ни помага да спим по-добре. Хората, които приемат по 600 мг екстракт от маточина, се чувстват по-спокойни, а при някои мъже и жени маточината облекчава безсънието.

Как да я прилагаме
Можем лесно да си отглеждаме маточина в градината, в саксия на балкона или да си купуваме сушени листа от билковите аптеки. Много производители продават чай, екстракт, етерично масло и тинктура от маточина.

Като цяло маточината се смята за безопасна билка и няма странични ефекти. За възрастни препоръчителната доза е от половин до една супена лъжица течен екстракт от маточина на ден, от половин до една и половина супена лъжица три пъти дневно, ако говорим за тинктура, а спрем ли се на сушени листа от маточина, то количеството им  следва да варира между една и три супени лъжици в чаша гореща вода за 24-часов период.

При лечение на херпес, налагането на компреси с маточина може да се случва колкото често пожелаем.

Внимание! Не приемайте маточина при силни възпаления на стомаха или червата и при остра кашлица! Избягвайте я и ако страдате от ниско кръвно налягане.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти