Белият хляб бил полезен

Белият хляб бил полезен
Снимка: Thinkstock

Белият хляб е здравословен, защото значително увеличава броя на "добрите" бактерии в стомаха, предпазва от заболявания и подобрява здравето, съобщават испански учени.

Те проучили чревните бактерии и каква е тяхната роля за здравето на хората. Това е важно, защото е известно, че когато някои бактерии намалеят в организма, ставаме по-уязвими към заболявания. Един от най-ефективните начини за поддържане на добър баланс на бактериите е доброто хранене.

Учените от университета в Овиедо изследвали полифенолите в подправки, чайове, плодове и зеленчуци и как те работят за поддържането на баланса на микробите в човешкия стомах. Те задали въпроси на 38 здрави възрастни за диетите им и установили кои бактерии се срещат в проби от изпражненията им.

Анализът показал, че пектинът, откриван в плодовете, намалява нивата на някои полезни бактерии. Но най-необичайното им откритие било, че белият хляб увеличава полезната бактерия лактобацилус.

Досега пълнозърнестите храни бяха свързвани с увеличаването на нивата на добри бактерии заради високото им съдържание на фибри. Но последното изследване установи, че консумирането на често подценявани рафинирани зърна, които се срещат в белия хляб и белия ориз, може да увеличи и нивото на здравословни бактерии.

"Макар че ограниченият брой проби и голямото разнообразие от хора не позволяват да се направят категорични заключения, нашето проучване показва значението на диетата като цяло, а не на отделни компоненти. Откриването на връзка между приема на обичайни храни като портокали или бял хляб и някои групи микроби подчертава значението на бъдещи анализи, съсредоточени върху диетата, а не върху отделни компоненти", заяви съавторката на изследването д-р Соня Гонсалес.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти