Бакла - що е то

Бакла - що е то
Снимка: Thinkstock

Английски: fava, broad beans

Баклата произхожда от Мала Азия и Средиземноморието, откъдето е проникнала в Европа и Азия. Някои автори считат, че тя е първото културно-бобово растение, което се е употребявало за храна на човека, тъй като е отглеждана още от народите на древните цивилизации.

В Америка е пренесено от европейците. По площ на отглеждане баклата се нарежда на последно място между зърнените бобови култури в света. Най-широко тя е застъпена в Азия и Африка.

Наименованието е взето от турския език. Отглеждана е още 2000 г.пр.Хр. от гърци и евреи. Плиний Млади в І в.пр.Хр. казва, че баклата се сее в Тесалия и Македония и добавя, че тя тори почвата, не по-лошо от оборския тор. За баклата се споменава и във византийския земеделски закон (VІІІв. сл.Хр.). Дори след появата на фасула, се употребява доста, защото узрява по-рано. В България се отглежда се най-вече в градините за зелени бобове.

В Еленска област на Тодоровден пукат бакла за здравето на конете, а на Андреевден се вари за берекет.

Като зърнено бобова култура баклата има второстепенно значение за нашата страна и световното земеделие. Семената ѝ съдържат повече белтъчини (26-28%) от тези на фасула, граха и лещата. Поради дебелата обвивка и специфичния вкус, зрелите семена се използват рядко за храна на хората

За приготвяне на ястия по-често се използват зелените семена и младите зелени бобове. Брашното, получено от зрелите семена, се използва като добавка към пшениченото брашно или като концентриран фураж за селско стопанските животни. 

Ето и как се почиства бакла 

Разтворете шушулката и извадете бобчетата (в повечето случаи е достатъчно само да стиснете шушулката и тя ще се разтвори, но в други може да се наложи да я разчупите на части). Бланширайте ги за една минута във вряща вода, отцедете и охладете под студена вода течаща вода. Хванете бобчетата бакла между пръстите (мястото, където бобчето е било съединено с шушулката да сочи нагоре) си и леко стиснете - обвивката ще се разкъса и ще освободибаклата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти