Аспиринът и възрастните хора: развенчаният мит

аспирин
Снимка: Thinkstock

Ежедневното приемане на аспирин (ацетилсалицилова киселина) не помага за удължаването на живота на възрастните хора. Това установиха учени, чието изследване е публикувано в списание The New England Journal of Medicine.

Експериментът е продължил 5 години. В него са участвали над 19 хиляди души от Австралия и САЩ. Тяхната средна възраст е била 74 години, но не на се имали инвалидност и не са страдали от сърдечно-съдови заболявания или деменция.

Половината от участниците е взимала ежедневно по 100 милиграма аспирин, докато останалите са получавали плацебо.

аспирин
Снимка: Thinkstock

Изследването е показало, че значителни различия в броя на смъртните случаи, инвалидността или развитието на деменция между участниците в експеримента не е имало.

Учените са фиксирали 21,5 на хиляда подобни случая в първата група и 21,2 на хиляда – във втората. Едновременно с това рискът от сериозно кръвотечение сред приемащите аспирин е бил 3,8% срещу 2,8% при приемащите плацебо.

аспирин
Снимка: Thinkstock

„Приемът на аспирин от здрави възрастни хора в течение на пет години не е удължавал продължителността на живота и е водил до увеличаването на броя на сериозните кръвотечения“, категорични са учените.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти