Антибиотиците – видимата заплаха, която всички игнорират

Антибиотиците – видимата заплаха, която всички игнорират
Снимка: Thinkstock

Необходими са спешни мерки, за да се контролира употребата на антибиотици, преди те да спрат да действат.

Ако това стане, редица тежки заболявания ще останат без лечение и това ще струва „ужасна човешка и икономическа цена“, предупреждава доклад върху употребата на антибиотици от икономиста и бивш ръководител от „Голдман Сакс“ лорд Джим Онийл.

Двугодишното проучване на Онийл е извършено по искане на британското правителство заради нарастващите притеснения на властите за засилената употреба на антибиотици в страната, пише британският в. "Индипендънт".

Резистентността на антибиотици нараства с такива притеснителни темпове, че скоро този вид лечение може да загуби ефективността си. Ако това стане процедури като цезарово сечение, смяна на стави и химиотерапия биха станали потенциално опасни.

Ако не бъдат предприети спешни мерки, устойчивите инфекции ще доведат до смъртта на над 10 млн. души на година до 2050 г.

Смята се, че инфекциите, устойчиви на медикаменти, нарастват заради ненужната употреба на лекарства като антибиотика и препаратите за противогъбично лечение при по-безобидни състояние като настинка.

При прекомерна употреба се получава резистентност към антибиотика, което означава, че някои болестни състояние стават нелечими.

В доклада на Онийл се посочва още, че са необходими спешни действия, за да се спре нарастващата употреба на антибиотици и „да се избегне ужасната човешка и икономическа цена на резистентността, пред която ще се изправи светът в противен случай“.

Сред препоръките на Онийл са кампания за запознаване с вредите от прекомерната употреба на антибиотици, ограничения на консумацията, както и допълнителни такси върху някои медикаменти.

Докладът посочва също, че без предприемане на мерки липсата на ефект от антибиотиците ще струва 100 трилиона долара до 2050 г.

Антибиотиците се използват, за да убиват бактерии, или да ограничават растежа им, като по този начин спират и разпространението на инфекции. Те са причината за почти пълното изчезване на редица сериозни болести като туберкулозата и сифилиса.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

През декември най-много ми се...

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент