зелена салата салата
Снимка: Thinkstock

7 лесни, вкусни и полезни рецепти с любимата зелена салата

По-хубавото време настъпва бавно, но сигурно, а това значи, че ще започне да ни се хапва нещо по-леко и здравословно. Зимата предлага богата палитра от топли и засищащи ястия, но пък пролетта е известна със своята свежест, а какво по-вкусно, здравословно и свежо от любимата зелена салата!

Марулите и всички техни производни крият в себе си много полезни вещества и е важно да ги консумираме, за да се чувстваме добре.

Зелена салата е добър източник на хлорофил и витамин К. Тя е богата наминерални соли. Марулята е богата на лутеин и бета-каротин. Салатата също така доставя витамини С, калций, фибри, фолиева киселина и желязо. Марулята има в себе си също и други хранителни вещества като витамини А и В6, ликопен, калий.

Всички сортове марули имат ниско калорийно съдържание. Ето защо зелената салата е много подходяща за диети. Марулята също е богата на вода, което дава възможност на тялото по-добре да се хидратира. Зелената салата съдържа фибри, които помагат за храносмилането и добавяне на чувство на ситост.

Зелената салата е пълна с бета-каротин, който е известен борец срещу различни заболявания като сърдечно-съдови, инсулт и рак.

зелена салата салата
Снимка: Thinkstock

Тя е и страхотен боец срещу констипация. Пълна с фибри, които улесняват работата на червата. Също помага за храносмилането.

Смята се, че консумацията на салата може да действа като приспивателно. Тя съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium. Преди векове римляни и египтяни консумирали марули за вечеря, за да предизвикат по-бързо съня.

А сега, след като ви убедихме колко е полезна зелената салата, ето и няколко начина да си я приготвите:

****

Здравословна салата с авокадо

Бърза зелена салата с маринован лук

Зелена салата с гъби, сирене „Бри“ и орехи

зелена салата салата
Снимка: Thinkstock

Зелена салата с портокали и пармезан

Салата скариди с домати

Салатено зелено

Зелена салата с боровинки

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти