7 "чистача" поддържат здравето ни

7 "чистача" поддържат здравето ни
Снимка: Thinkstock

Когато се говори за здраве най-често употребяваната дума е детоксикация.

Тя фигурира във всички реклами за хранителни добавки, билки, отвари, спа, колонотерапия и други процедури...

Само дето в никой от продаваните продукти не се казва за какви токсини става въпрос и как точно се изхвърлят.

Сякаш се забравя, че организмът ни е една съвършена машина, която знае какво и как трябва да се изхвърли и какво да се съхрани.

Да вземем например алкохола. Чернодробните ензими преработват алкохола в два етапа и крайните продукти са въглероден диоксид и вода.

Първото се издишва, второто се изхвърля с урината. При нормални количества алкохол системата работи безотказно, големите блокират ензимите и чернодробната клетка се уврежда. Същото се получава и с другите вещества, внесени отвън. Когато са в малки количества и за кратко време, организмът се справя сам.

Тоест при един разумен начин на живот – балансирано хранене в умерени количества, движение, без злоупотреба с алкохол и цигари не е необходима никаква външна намеса за детоксикация. 

Последната е по-скоро рекламен трик с цел продажба на различни субстанции. Така твърдят повечето специалисти, а специално работилата по темата известна английска диетоложка д-р Колинс твърди, че е нелепа теорията, че черният дроб може да се изчисти със субстанции, внесени отвън.

Защото за тялото ни се грижат 7 съвестни „чистачи”, които работят безотказно и денонощно.

Кожата е най-работния чистач, поради голямата си площ чрез потта се изхвърлят повече ненужни вещества, отколкото чрез бъбреците и червата.

Бъбреците отделят токсините с урината. Необходимо е да се пие достатъчно количество вода, за да работят ефикасно. И да не се прекалява с протеините във фитнеса, прекомерната им употреба уврежда бъбреците.

Дебелото черво отговаря за изхвърлянето на непотребните вещества от храносмилателната система и черния дроб. Тяхната дейност се подпомага от храната, богата на целулоза.

Кръвта пренася вредните вещества до мястото им на изхвърляне – бъбреци, кожа, черва.

Лимфната система транспортира отпадъците от клетките и кръвта до отделителните органи.

Белият дроб отделя токсините по време на издишване. Неговата дейност се затруднява от пушенето, затлъстяването, обездвижването.

Черният дроб е наречен лабораторията на човешкия организъм. Вярно е, чрез ензимната си система той преобразува токсичните вещества в по-малко вредни, които се изхвърлят чрез дебелото черво и бъбреците.

За нас остава да се грижим за чистачите си да функционират добре, а не да тичаме до аптеката за поредното лекарство-чудо, което ще ни направи здрави и прочистени.

Още теми от д-р Андреева:

Как да предпазим децата от кърлежи

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти