3 неща, които да направиш преди да дойде следващият ти цикъл

й
Снимка: Thinkstock

Ние, жените, трябва да се грижим за женското си здраве. И като говорим за женско здраве, не бива да забравяме всички онези опасни състояния на половата ни система и гърдите, към които са предразположени много голям процент от жените в България и по света.

Всички знаем колко е важно да си правим профилактични прегледи и изследвания, но се замислете кога лично са били последните ваши.

Ако динамиката на начина ви на живот толкова ви е завъртяла, че тези въпроси остават на заден план, ние ви припомняме кои са трите най-важни неща, които е добре да направите още преди следващия ви цикъл...

Кога за последно бяхте на профилактичен преглед при гинеколог?

Кога за последно посетихте гинекологичен кабинет? А кога за последно си направихте цитонамазка? Ако това не се е случвало в близката половин година, запазете си час при вашия гинеколог за периода след цикъла, специалистите съветват такъв преглед да се осъществи именно в първите 6-7 дни след края на менструацията, преди овулацията. Направете си и задължителната за всички жени, които държат на здравето си, цитонамазка. Тя ще покаже дали имате изменения на маточната шийка и дали е нужно да вземете превантивни мерки, докато все не е късно.

ж
Снимка: Thinkstock

Колко е редовен мензисът ви?

Ако следите дните на цикъла ви през мобилно приложение на телефона, много лесно можете да разберете на кой ден след последния ти цикъл идва следващият. Ако има разминавания в тези периоди и цикълът е нередовен, това може да означава по-сериозен гинекологичен проблем. Възможно е да е свързано с хормонален дисбаланс или други състояния, които може да установи гинекологът ви, когато назначи необходимото изследване.

ж
Снимка: Thinkstock

Изследване на гърдите

След 25-годишна възраст всяка жена трябва да ходи поне веднъж годишно на мамолог. Този специалист може да установи още в начален стадий злокачествени образувания в структурата на гърдата. А тази превенция може да спести много евентуални следващи хирургични намеси, както дори да спаси живота ви. Не забравяйте, че ракът на гърдата е едно от заболяванията при женската половина на населението, което причинява много смъртни случаи, заради ненавременно лечение.  Затова не пропускайте и този преглед, запазете си час за профилактика още днес.

ж
Снимка: Thinkstock

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти