За какво са бащите

За какво са бащите
Снимка: Thinkstock

Все още, в голяма степен, когато се каже „родител“ по презумпция се разбира „майка“, независимо дали става въпрос за дадена институция или неформален разговор в ежедневието.

Въпреки отдавнашната еманципация на жените, стереотипа че мъжът „изкарва прехраната“ на семейството и се включва в отглеждането на децата, само когато става въпрос за игри, продължава да битува в обществените нагласи (това показва и Национално представително  изследване, част от кампания „Да бъдеш баща“).

На фона на тези нагласи никак не се счита за необичайно, когато майката, едновременно с отглеждането на потомство, гради кариера и помага в съставянето на  семейния бюджет.

Като контрапункт на това, включването на мъжете в ежедневните грижи за децата като хранене, обличане, къпане, тепърва търпи промени в общественото разбиране за семейните роли и отговорности.

Бащата не е детегледачка – той също е родител. Има семейства, в които бащата все още е изолиран от грижата за децата и се намесва само, когато възникне проблем. В други, той е ангажиран, но в определени граници.

За щастие има все повече семейства, в които бащата (или важен за детето мъж) осъзнато се ангажира с ежедневната грижа за децата, защото разбира потребността на децата от общуването с него.

Ангажираният баща приема своята отговорност, наслаждава се на постигнатите успехи (научил е детето да казва „тати“, да се храни само, или е научил сам себе си да го успокоява, когато мама има ангажимент...) и разбира се осъзнава, че партньорката му е по-добра съпруга и майка, когато постига кариерно удовлетворение, точно както той е по-удовлетворен професионално, когато е активен съпруг и баща.

Разбира се, във всяко семейство ролите на мъжа и жената, както и техните отговорности, са строго индивидуални. Забелязваме, че все по-често жената „отстъпва“ от грижите за децата, за да освободи „място“ на мъжа да се намеси и поеме отговорност за възпитанието на подрастващите и това е напълно естествен процес.

Това, че прекарва все повече време с децата (пък и било то, за да играят), означава всъщност, че мъжът поема своята родителска роля.

И защо не?!

След като взимането на решения, създаването на потомство са споделени дейности, защо отглеждането на деца да бъде отговорност само на единия от партньорите? Това, разбира се, не изключва в различните етапи от семейния живот границите на отговорностите да се променят и единия да заема по-водеща позиция от другия.

Съвсем естествено е, когато се роди малко човече в семейството, майката да бъде основният човек, който отговаря за физическото и психическо здраве на детето. Това съвсем не означава обаче, че бащата в този период е „излишен“. Напротив! Подкрепата, която може да окаже на своята партньорка, е безгранична. С порастването на малкия човек мъжа е все по-водещ в изграждането на здрава и пълноценна личност.

Независимо от всичко, най-важно си остава удовлетворението на възрастните от своя живот като личности, и като семейство.

Ако майката и бащата се чувстват добре в техните партньорски взаимоотношения, то децата със сигурност ще имат добър пример за това как да бъдат щастливи!

Автор: Евелина Лафчийска
Психолог към Асоциация Родители, част от
Национална кампания „Да бъдеш баща“

Припомнете си още:

За да отгледаш дете, е нужно цяло село...и баща му

Баща – една дума, много емоции

Не отлагай да станеш баща!

Подкрепяй мъжа си, за да бъде добър баща

10 съвета за бащи на дъщери

Защо бащите не се оплакват

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти