Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки
Снимка: Thinkstock

Детето се разболява, минават обичайните 3-4 дни с висока температура, но тя не спада въпреки лечението. На всичко отгоре се появяват обриви, зачервени очи, отоци... Състоянието става тежко, явно не е обикновена настинка.

За разлика от възрастните, децата боледуват от носещата екзотично име болест на Кавазаки.

Японският педиатър Томисаку Кавазаки описва заболяването през 1967 г., а няколко години по-късно се установява увреждане на коронарнати съдове у някои от болните деца  (аневризми, разширение на артериите). 80% от боледуващите са на възраст под 5 години.

Симптомите ѝ са както при редица вирусни и бактериални заболявания, но тя е опасна с това, че се възпаляват стените на артериите със среден калибър, включително и тези на сърцето. Стига да се разпознае, болестта се лекува успешно и без усложнения. Затова при всяка висока температура с неясна причина продължила повече от 5 дни и придружена с описаните по-долу симптоми трябва непременно да се потърси консултация със специалист.

Има много теории за причинителите на тази болест, обвиняват се вируси, бактерии, наследствена обремененост, свръхчувствителност или нарушен имунен отговор, но точната причина за болестта на Кавазаки не е ясна, както и защо засяга предимно децата. Доказано е обаче, че не е заразна и не може да се пренесе от човек на човек.

Как протича болестта? През първата фаза, която трае около 2 седмици, температурата се покачва до високи стойности и продължава повече от 5 дни, често до 10. Очите са зачервени, но без да отделят секрет, устните са напукани и зачервени, езикът малиново червен както при скарлатината. Характерен е и обривът по гръдния кош и крайниците, понякога отичат ходилата и ръцете.

Лимфните възли по шията се увеличават и изпъкват. През следващата фаза, също 2 седмици, температурата пада, но се появява лющене по дланите и ходилата, основно по върха на пръстите. Често започват болки в ставите, някои дечица имат повръщане и разстройство, коремни болки. През третата фаза на болестта симптомите постепенно отзвучават и детето оздравява.

Обикновено са нужни 2 месеца от началото на болестта, за да се възстанови детето. Понякога се наблюдават  усложнения със засягането на сърцето. Могат да се открият сърдечни шумове, аритмии, перикардит, миокардит. Най-сериозното усложнение е коронарни аневризми, но за щастие те са редки, в 2% от случаите. Наличието им се установява с ехокардиография. Заболяването протича различно при различните деца и в повечето случаи няма усложнения.

Диагнозата се затруднява от факта, че няма специфично изследване за доказване на болестта. В определен период се повишават тромбоцитите в кръвта, което може да насочи към болестта. Опитният педиатър се ориентира по симптомите и като изключи другите подобни заболявания като скарлатина, морбили, артрит.

При съмнение се прави консултация с детски ревматолог, който поема и лечението. Детето се настанява в болница и се лекува според тежестта на болестта, като се следи основно състоянието на сърцето и възпалителния процес. Това е и единствената болест, при която се дава аспирин на децата.

Още теми от д-р Андреева:

5 мита за антибиотиците

Арония – лекарството на есента

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае

Подгответе децата за зимата

Детето, заето "до дупка"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти