Ваксини и аутизъм

Ваксини и аутизъм
Снимка: Thinkstock

Майката на малкия Л. категорично отказа детето да се имунизира. Лоши неща за ваксините била чела по форумите, страхувала се. Нейно право. Днес, вече 5-годишният Л. е с поставена диагноза аутизъм.

Ако бяхме ваксинирали детето, кой щеше да убеди родителите, при тази агресивна антиваксинална кампания, че ваксините не са причина за аутизма? Симптомите на аутизма са много и разнообразни, но всички включват трудности с поведението, социалните умения и комуникацията.

Все още конкретните причини за болестта не са известни, повече се работи с хипотези. Но едно е ясно: нарушенията от аутистичния спектър са генетично заложени.

Изследователите са стигнали до този извод с изучаването на близнаци. Те открили, че когато един от еднояйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да е аутист е по-голям от 90%. Но когато един от двуяйчните близнаци страда от аутизъм, рискът и вторият близнак да е аутист е по-малък от 10%. Тъй като еднояйчните близнаци имат еднакви гени, а двуяйчните – не, тези изследвания доказват генетичната основа на аутизма.

Неотдавна учените успешно идентифицираха някои от конкретните гени, които причиняват аутизъм. От външните, негенетични, фактори се обвиняват рубеолата по време на бременността, особено в първото тримесечие, тежките метали, консерванти, замърсената околна среда, проблеми в червата и др. И ако разгледаме форумите, основно ваксините са виновни.

Духът от бутилката бе пуснат през 1998 г, когато британският изследовател Андрю Уейкфийлд изказва съмнения, че е възможно ваксината MMR (против морбили, рубеола, паротит) да предизвиква аутизъм. Той съобщава в медицинското списание "The Lancet" за осем деца, които са развили аутизъм и са получили чревни проблеми скоро след поставянето на ваксина MMR.

За да определят дали е основателно подозрението на Уейкфийлд, изследователите извършили серия от проучвания, сравняващи стотици хиляди деца, ваксинирани с MMR, със стотици хиляди други, които никога не са били ваксинирани с нея. Те открили, че рискът от появата на аутизъм е еднакъв за двете групи. А на английския лекар му отнемат лекарските права, защото се оказва, че е спонсориран от конкурентна фирма, готвеща се да произведе алтернативна на ММR ваксина.

Притесненията на родителите относно връзката ваксини –аутизъм идват по две линии: твърде много имунизации в кърмаческа възраст и наличието на живак във ваксините. Последният вече е история.

В миналото във ваксините се е слагал тимерозал, консервант, който съдържа живак. През 1999 г. за по-голяма сигурност той е бил премахнат от състава на ваксините, което обаче още повече засилва подозренията. Общественият натиск води до нови изследвания, които доказват, че прилаганият в миналото живак е бил в количество, което не влияе на здравето.

Изтъква се и фактът, че живакът е природен елемент, който се среща в земната кора, въздуха, почвата и водата и всички ние сме изложени постоянно на въздействието му.

Бебетата, които биват предимно кърмени, поглъщат два пъти повече живак от количеството, което се е съдържало във ваксините. Неоснователни са притесненията на родителите относно многото ваксини, между другото у нас са доста по-малко, отколкото в Канада, САЩ и Англия например.

Имунологичното предизвикателство от страна на ваксините е минимално, когато се сравни с това, с което бебетата са принудени да се справят всеки ден. Утробата е стерилна среда, в която няма бактерии, вируси, паразити или гъбички. Но когато бебетата я напуснат и заживеят във външния свят, те биват моментално "нападнати" от трилиони бактерии, които се заселват в лигавицата на носа, гърлото, кожата и червата.

Всяка бактерия съдържа между 2000 и 6000 имунологични компонента. И бебетата често произвеждат имунен отговор към тези бактерии, за да предотвратят проникването им в кръвта и причиняването на болести. Предизвикателството от страна на ваксините е минимално, като го сравним с това на околната среда.    

Днес, с напредъка на протеиновото пречистване и рекомбинантната ДНК технология при производството на ваксини, всичките 14 ваксини, поставяни на малките деца, съдържат едва около 150 имунологични компонента.

* Изнесените факти са взети от официалната страница на Световната здравна организация за ваксините.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти