Учениците трябва да се хранят пет пъти

Учениците трябва да се хранят пет пъти
Снимка: Thinkstock

Все повече учители и лекари алармират за повишен брой деца с наднормено тегло. Затлъстяването в детска възраст води до риск от развиване на различни заболявания в по-зрелите години, особено от диабет, тип 2, астма и затруднено дишане по време на сън.

Според статистиката, най-голям брой закръглени дечица в Европа има във Великобритания, но и други страни вървят с бързи крачки към незавидните челни места в тази класация.

Изследване на финландски медици и диетолози сред 4000 деца и младежи извежда тезата, че тези от тях, които пропускат закуската, са много по-застрашени от натрупване на излишно тегло.

Индексът на телесната маса е пряко свързан с модела на редовно хранене при подрастващите. Той намалява при деца, които се хранят по пет пъти всеки ден – сутрешна закуска, предиобедна закуска, обяд, следобедна закуска и вечеря. 

Любопитно е, че дори ученици, които са генетично предразположени към затлъстяване, но спазват този модел на хранене, са по-леко засегнати от проблема в сравнение със свои връстници, които пропускат често някое от храненията.

Проучването проследило участниците от раждането им до шестнадесетгодишна възраст с цел да се изяснят рисковите фактори, водещи до наднормено тегло. Учените достигнали до извода, че редовното хапване без преяждане води до намаляване на мазнините в коремната област, които от своя страна са причина за метаболитен синдром – отговорен за отключване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В изследването се засяга и още един ключов фактор за превенция на затлъстяването. Става въпрос за рязкото увеличаване на теглото в първите 20 седмици от началото на бременността. Ако през този период бъдещата майка е качила 7 или повече килограма, тя подлага на сериозен риск и детето си и го прави податливо на затлъстяване.

Но не само майката играе важна роля за бъдещия физически статус на рожбата си. Бащи с показатели на Индекса на телесната маса от 25 нагоре също генетично обуславят синовете и дъщерите си да страдат от това заболяване. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти