Три причини да позволите на детето си да играе интернет игри

Три причини да позволите на детето си да играе интернет игри
Снимка: Thinkstock

Кога беше последният път, когато спорихте с детето си, за времето, което прекарва в интернет игри?

Повечето родители биха отговорили "Не много отдавна". И наистина изглежда, че днес един от най-непримиримите сблъсъци между родителя и детето е за времето, което малчуганът играе на любимата си игра с приятели.

Не е много трудно в сегашния момент да заклеймим компютърните игри като особен вид зависимост, която ненаказано унищожава потенциала на децата ни, като отнема от времето им за учене и занимания навън.

Нещо повече - родителите, които тръгнат на кръстоносен поход срещу компютърните игри, са обречени да изразходват огромно количество усилия и емоции, а резултатът често ще остане незадоволителен за тях – децата винаги намират начин да поиграят още малко.

Международните изследвания и нашите наблюдения в работата с деца обаче разкриват и по-различна страна на въпроса и  показват някои ползи от "губенето на времето" в компютърни игри:

Компютърните игри могат да научат детето как да си партнира с екип

Това се отнася в особено голяма степен за отборните игри като "League of Legends", "DotA" и други. В тях всеки от отборите има за задача да победи противниците си, а победата отива при този отбор, който успее да се координира по-добре.

В тази среда децата могат да изпробват различни начини за сработване с други хора, а последствията от действията им са много ясно видими – когато нападат съотборниците си, защото се справят зле, те ще играят все по-лошо, а когато ги подкрепи в труден момент, подпомага победата си.

А може би най-важният урок, който децата ще научат от тези игри е, че останал сам, човек не е силен. Независимо колко умен и способен един играч е, той не може да се сравнява с екип, дори в него отделните играчи да не са изключителни сами по себе си. Ако детето успее да прехвърли този принцип и в останалите си занимания, то ще е усвоило един от най-важните уроци на живота.

Компютърните игри могат да научат детето да бъде адаптивно

Умението да не се предаваш пред предизвикателството и да не се оставяш на безсилието безспорно е едно от нещата, на които всеки родител би искал да научи детето си . Желанието да потърсиш нов подход към проблема, обаче е нещо, с което не се раждаме, а трябва да научим.

В игрите много ясно и бързо може да бъде видяна връзката между действията на играчите и последствията. Това може да позволи на детето да изпробва бързо различни стратегии за справяне с препятствията, за да открие тази, която ще му донесе успех.

Компютърните игри могат да развият самочувствието на детето

Компютърните игри са така проектирани, че всеки от играчите заема уникална роля, която има различни особености от останалите. С всяка игра, детето става по-добро в ролята, която си е избрало и започва да заема особено място сред приятелите, с които играе – то става експерт в дадена област.

Освен това детето научава, че да си най-добър във всички роли коства много усилия и дори понякога се оказва невъзможно.

Игрите обаче предлагат лесно достъпно забавление, срещу малко положени усилия,  и детето често може да забрави за другите уроци, които има да учи, защото не му се струват толкова примамливи.

Ако искате да продължим дискусията за игрите или търсите повече информация за рисковете и ползите за децата в интернет, можете да се свържете с Българската линия за онлайн безопасност всеки работен ден от 10.00 до 16.00 на тел. 124 123 или в Skype: blobbg.

Поздрави,
Екипът на Асоциация "Родители"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти