Тайни лакомници

Тайни лакомници
Снимка: Thinkstock

По телевизията върви едно риалити, наречено "Тайни лакомници".

Става въпрос за тези, които твърдят, че нищо не слагат в устата си, а пълнеят. Та на тези изтерзани, гладни души им поставят скрити камери навсякъде – в кухнята, колата, офиса. И се вижда как вкъщи и офиса демонстративно пият само чай и вода, но тайничко по пътя се отбиват в заведение за бързо хранене и скришом нагъват 1-2 огромни хот-дога, прибират се вкъщи и пак са на диета.

Подобни демонстрации са нещо разбираемо – трудно човек се бори с глада. Лошото е, че в повечето случаи се превръщаме в тайни лакомници за самите себе си, като похапваме "между другото", без да се усетим колко много допълнителни калории сме поели. И се заблуждаваме, че не сме яли.

Затова, когато родителите заявят, че те и децата им не се хранят обилно, а пълнеят, и питат как да отслабнат, отговарям: "С молив в ръката!"

Ако искате да разберете реалното количество храна, което поглъщате вие или вашето дете, записвайте си всяко нещо, което влиза в устата, дори да ви се струва незначително, солетка или бисквита например. Ще се изненадате от резултата. Ето списъка на храните на тийнейджърка, която "цял ден гладува" и не сяда на масата: 2 броя капучино със захар и сметана (не можела без сладко), 1 пакет солети (стържел ѝ коремът), 1 бутилка студен чай (трябва да се пият течности), 1 фреш (съдържал витамини).

Сега идва ред на сметките с молива. Капучино две по 250 калории, солети - 200, чай и фреш -400-500. Над 1200 калории, а младата дама наистина не се е хранила, както трябва. И е гладна, макар да е погълнала необходимите за деня калории, но от неподходящи, нездравословни източници.

Всяко нещо, което влиза в устата, има калории. А те, калориите, според вица, са гадинки, които през нощта влизат в гардероба и ни стесняват дрехите. И така, съзнателно или не, ако сте от тайните от самите себе си лакомници, трябва да знаете:

• Когато се говори за петте хранения, диетолозите имат предвид ябълката (или друг плод) за едно хранене, а не между другото. Например 3 основни умерени хранения и две междинни закуски с плод или зеленчук.

• Плодовете също са калорични и трябва да се приемат в умерени количества. Средно килограм плод съдържа около 800 калории в зависимост от сорта. В една средно голяма ябълка има 80 калории. Зеленчуците са далеч по-нискокалорични и са предпочитани при отслабване.

• В стомаха има обемни рецептори, които подават сигнали за ситост към мозъка, когато е пълен. Тоест, по-добре 300 калории под формата на месо и зеленчуци (обемни), отколкото един шоколадов бонбон със същите калории (малко количество, голяма вреда).

Най-опасни са "похапванията" от рода на тук бисквитка, там солетка, сокче... Калории, които не забелязваме, от храни, без които може.

Не е лесно да се откажем от вкусотиите, макар да съзнаваме, че са вредни. Зависимостта от калоричната храна е както при наркоманите. С нея запълваме някаква липса. Затова затлъстяването се описва като болест в учебниците по психиатрия.

Диетите са най-неразумният начин за сваляне на килограми. Всяка диета, независимо, че се рекламира "без гладуване", е основана на лишения, които не могат да продължат безкрайно.

Дори разделното хранене. Сваляме някой килограм, после хайде да се наградим за мъките (с хапване, разбира се) и качваме двойно.

Единственото разумно решение е промяна в начина на живот. Движение всеки ден, според предпочитанията и промяна в хранителния режим. Последният е в два аспекта. Качество – по възможност здравословна храна, без полуфабрикати, безалкохолни, сладкиши, сокове в кутии. Вредни и "празни" калории, без които организмът ви няма да страда. И количество.

Колкото повече ядем и разширяваме стомаха, толкова чувството за пълнота изисква още повече храна. Апетитът идвал с яденето, казват...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти