Как да се храним здравословно на Великден

Бон апети
Снимка: Thinkstock

Ето няколко съвета, с които да помогнем на организма да не се претоварва по време на обилното похапване през наближаващите великденски празници.

1. Не яжте едновременно варени яйца и козунак. Първите съдържат белтъчини, а вторите - въглехидрати. Затова ги консумирайте поне през два часа, за да може стомахът да преработи тези храни по-лесно.

2. Комбинацията от козунак и мляко също не е желателна, защото пак се комбинират въглехидрати и белтъчини. По-добре е да изберете чай, вода или фреш за заместител на млякото в този случай.

3. Започнете обяда си със салата. Тя ще ви засити и няма да остане много място в стомаха за основното ястие. Най-добре е да гарнираме агнешкото със задушени зеленчуци. Те са нискокалорични и осигуряват достатъчно фибри, за да работи храносмилателната система по-активно.

4. Спазвайки великденската традиция, за вечеря ви препоръчваме варени яйца със зеленчуци. Задушете в малко вода моркови, зелен боб и грах. Подправете ги със соев сос, чесън и черен пипер. Към тях прибавете варени яйца и залейте със сос от кисело мляко, горчица, бульон и магданоз.

5. Необходимо е след празниците да си направите един разтоварващ ден. Хапвайте само плодове и зеленчуци и пийте много течности: минерална вода, прясно изцедени сокове и зелен чай.

6. За да изгорите част от приетите калории и да подпомогнете храносмилането, отделете време и за разходки или друга физическа активност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти