Тийнейджърът у дома губи форма

Свръх проблем
Снимка: netinfo

Затлъстяването заема все по-обширни граници сред децата ни, като по последни данни близо 20 процента от българчетата между 2 и 15 години страдат от наднормено тегло. Но за да не допринасяме тази статистика да се покачва, може да не стоим със скръстени ръце, а да дадем правилна посока на нашите деца, за да се преборят с този натежал проблем. Затова и с появата на най-малките признаци свързани с увеличаване на теглото при вашите малчугани бъдете подготвени за незабавно реагиране.

Какво се случва?
Подходете с разбиране, когато трябва да поговорите с вашите деца относно тяхното напълняване. Не бъдете съдник, а се дръжте като приятел с тях, като им обясните рисковете от наднорменото тегло и ги подкрепяйте, особено в днешния свят, в който кривването от стереотипите за добър външен вид много лесно може да създаде комплекси за малоценност у детето ви.

Разбор на ситуацията
Нека тук се включи цялото семейство, за да прецените по колко време прекарвате пред телевизора или компютъра, и ако то е прекалено много го заменете (поне в някаква степен) с разходка в близкия парк или каране на колело. Защото и 15 минути ходене пеша на ден ще изгори част от излишните калории.

Замръзвам
Ако пък студът навън, сковава желанието ви за раздвижване може да поспортувате заедно с вашия син или дъщеря чрез различни серии за домашна гимнастика. Важното е да мотивирате детето си с личен пример, затова и вие се включете във физическите активности заедно с него.

Хапва ми се
Е, дойдохме си и на думата относно хранителния режим, без който нищо няма да се случи, ако не е изготвен в здравословни граници. Не е лесно да се преборите с любовта на тийнейджъра вкъщи към сладоледа и шоколада, но все пак като за начало започнете да забърквате кисело мляко с плодове и постепенно включвайте все повече зеленчукови и плодови продукти в дневното меню на вашето дете за сметка на пържените храни и полуфабрикатите.

Мисля занапред
Най-полезната и изпитана рецепта за кулинарно щастие е тази, в която планирате менюто за седмицата предварително. Така ще имате време да помислите за по-разнообразни и вкусни варианти за закуска, обед и вечеря, в които да не липсва здравословната нотка. Опитвайте се да отделяте достатъчно минути за хапване, пригответе масата и поканете семейството, а не оставяйте малчуганите да се хранят на крак или пред компютъра.

Много е важно да има точно определен период за хранене, а не да позволяваме на децата си да отварят хладилника през пет минути, с което никак няма да допринесем за редуцирането на техните килограми.

Краен резултат
Не бързайте с постигането на оптималното тегло, когато говорим за представителите на по-крехката възраст. Затова не бъдете прекалено строги с диетите, а се опитайте да влезете в положението на децата ви. Така че вариантът ''Бързай бавно'' би свършил по-ефикасна работа, що се отнася до вашия син или дъщеря. Но хубавата поука тук е, че целият този нов здравословен подход към живота на малчуганите у дома е в състояние да подобри вида и здравето на останалите членове от семейството.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти