"сМешни" мерки при грип

"сМешни" мерки при грип
Снимка: Thinkstock

Грипът е като безпаричието: не те убива, но те мъчи. Хубавото е, че мъката трае само няколко дни. Още по-хубавото е, че изобщо не е задължително да се разболяваме.

Епидемия се обявява при заболеваемост над 200 на 10 000 население. И блондинката може да сметне, че това е едва 2%! Тоест шансът да се измъкнем от грипните лапи е 98%!

А и специалистите са категорични, че тази зима няма да има изненади, грипът не е "по-лош" от всеки друг път. Но въпреки това страхът така ни е завладял, че вместо да си гледаме живота, вършим невороятни глупости. Грипът направо си умира от смях!

Голяма смешка е на улицата да слагаме маски на децата и на себе си дори. Прави се по целия свят, но според националния консултант по детски инфекциозни болести "да сложиш маска по време на грип е все едно да се криеш от него под леглото". Маската не е херметична и не пази, не е и стерилна и само след час вече е наблъскана с вируси, които поглъщаме и разпространяваме.

Препоръката за миене на ръцете е добра, но трябва да се знае, че само 5 минути след измиване детето вече е опипало десетина предмети и малките лапички вече са заразени. Мийте задължително преди хранене. Но за миене не са удачни антибактериалните сапуни, те са поредния маркетингов трик, убиват гадовете, но унищожават и нормалната флора на ръцете, която има защитна функция.

Друга грешка е, че за да избегнем болестта, започваме да блъскаме децата с няколко лекарства едновременно, препоръчани от приятели, повечето от които с незнаен състав, защото са хранителни добавки (не са преминали през клинични изпитания). А някои лекарства са несъвместими или се неутрализират взаимно.

Удачно е даването на имуномодулатори, но само по препоръка на педиатъра и в разумни количества. Ако искате нещо напълно безвредно, дайте Шуслерови соли и хомеопатични лекарства.

Зададе ли се грип, майките се изхвърлят по две линии – яко ядене (тъпчене) и много и дебели дрехи. Разбира се, детето трябва да се храни добре, за да устоява на болести, но зависи с какви храни.

Ако малките се хранят с лакомства, със сладкиши от бяло брашно, в които задължително има маргарин, бонбони, безалкохолни, зрънчо, чипсове, каузата е загубена. Нужна е витаминозна (пресни плодове и зеленчуци и фрешове) и балансирана храна с белтъчини (месо, риба, мляко, яйца), въглехидрати от типов или пълнозърнест хляб и паста от твърда пшеница, мазнини (зехтин, масло).

Вярно е, че децата трябва да са добре облечени и да им е топло, но грипът най-обича изнежените, изпотените, навлечените с няколко ката дрехи. А тези, които се страхуват дори да проветряват често стаята на детето, направо канят грипа в дома си.

Сухият (над 21 градуса топлина в стаята) и мръсен въздух уврежда лигавиците на дихателната система, тя губи естествения си локален имунитет и стават прекрасна плодородна почва за развитието на вирусите.

Но най-страшното нещо е самият страх от грипа. Ако постоянно повтаряте на детето колко ужасно нещо е грипа, колко страшно е да се разболееш, то наистина ще се разболее. Защото отдавна е известно, че при страх и стрес се отделят хормони, които понижават имунната защита.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти