Децата трябва да говорят, а вие да бъдете техни добри слушатели

Слушайте какво ви казват
Снимка: netinfo

Ако искате да научите вашето хлапе да говори, трябва преди всичко да му дадете трибуна за това, без да го прекъсвате непрестанно и да му ''запушвате'' устата, казвайки му все да мълчи.

Така например, ефектът от един разговор между родител и дете е 6 пъти по-успешен, ако той се води като балансиран диалог. Колкото повече мъникът говори, толкова той обогатява познанията си. Редица световни изследвания и тестове са установили, че гледането на телевизия не влияе положително върху уменията на детето да приказва, нито върху знанията му, тъй като това занимание не включва разговор.

За всеки час пред телевизора децата чуват със 770 думи по-малко от родителите си, пресмятат учените. Продължителното висене на мъниците пред синия екран ще ги направи и по-апатични в започването на разговор, смятат експертите.

Сред анкетираните са били подбрани 275 семейства с деца на възраст между 2 и 48 месеца. Социалният статус, финансовото състояние и образованието на отделните фамилии са били с различни параметри, като повечето семейства са бели, 3% са чернокожи, а 7% - от друг етнос.

По време на проучването родителите записвали децата си през целия ден - от ставането сутрин, до лягането вечер. Всяко семейство предоставило поне 5 пълни видеокасети за 6- месечния период на изследването. Резултатите показали, че в един ден децата чуват около 13 хил. думи от родителите си в рамките на близо 400 отделни разговора за едно денонощие.

След анализа на факторите, влияещи върху езиковото развитие на децата става ясно, че най-негативно се отразява телевизията - тъй като детето няма възможност да води реален диалог с друг човек.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти