Сексуално образовани ли сме?

Сексуално образовани ли сме?
Снимка: Thinkstock

Стана ли ви горещо? Не, не очаквайте нагледни практически упражнения по… секс. 

Днес ще си говорим за секс познанието и особено онази част свързана с безопасния полов акт. Защо ли? Защото не е сигурно дали някой някога ясно ни е казал кое е безопасно и кое не съвсем.

Понякога дочуваме митове, препоръки от приятели-„експерти“, част от които днес ще развенчаем. Не само заради нас самите, ами и заради нашите деца. Нали все пак е важно и нашите деца да бъдат секс образовани!

Секс образование в училище… надали!? Обяснява ли някой на нашите деца как да се пазят? Ние правим ли го или смятаме подобни разговори за неуместни? Толкова любима тема за възрастни и същевременно толкова неудобна, когато става дума за деца, нали? Знаем, че вече се изчервявате.

Затова на помощ викаме нашите приятели от Уча.се, които в качеството си на Образователен сайт №1 на България смятат, че децата и младежите трябва да бъдат също толкова образовани по темата за секса, както и по останалите дисциплини от училището и живота.

Ето какви факти и съвети ни дават те.

Секс не се прави насила. Много тийнейджъри вярват, че ако до определена възраст не са правили секс, другите ще ги смятат за „задръстени“. Истината е, че половата зрялост е строго индивидуална, а под внимание трябва да се вземат и други обстоятелства като обстановка, настроение, желание.

Съветизчакайте, усетете правилния момент, нищо че може да настъпи по-късно от очакванията на околните.

Сексът не е порно филм. Вярно е, че порното предоставя нагледен материал и понякога дава идеи за по-добро секс изживяване. То обаче не е стандарт.

Не трябва да се следва сляпо, а да се използва по-скоро като забавление. И още нещо – да не гледаш порно също е напълно нормално. Всеки има различни потребности.

Оралният и аналният секс не са безопасни. Един от митовете, в който вярват младежите, е, че алтернативните сношения биха ограничили шанса от болести, предавани по полов път. За съжаление тази информация е напълно погрешна. Сериозни рискове като заразяване с вируса на ХИВ или Хепатит Б са налице.

Да ползваш презерватив изобщо не е тъпо. Презервативите не са за страхливците, а за всички, на които им пука да останат далеч от главоболия.

Извинения тип „Не е толкова яко с презерватив!“ и „Ако няма свършване, няма проблем!“ са наивни и могат да доведат до най-неприятните изненади.

Ритуалите предпазват от лоши мисли, но не и от лоши последствия. Според градски легенди сексът в гореща вана предпазва от нежелана бременност или заразяване с болест, предавана по полов път. Същата слава има и практиката – обилно миене и промиване след секс. Подобни твърдения са напълно неверни. Презервативът върши тази работа.

Няма как да познаеш дали някой има болест, предавана по полов път. Това се установява след преглед и изследване при специалист. Най-добрата практика е профилактиката. С най-голяма сила това важи за почитателите на полигамията, които обичат разнообразието сред сексуалните си партньори.

Не е срамно да се потърси помощ. Както при уроците за училище понякога е необходима помощ, за да се усвои материала бързо, лесно и интересно на разбираем език, така и в деликатните теми като тази за секса не е срамно да се потърси помощ.

Независимо дали става дума за безопасност или липса на познание в практиката, информация винаги може да бъде открита. Важното е да не се пренебрегва нуждата от нея.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти