Развенчани митове за храненето на бебето

Развенчани митове за храненето на бебето
Снимка: Thinkstock

Най-после учените признаха: всяко дете има строго индивидуални особености и ако не се съобразим с тях, значи вървим срещу природата му.

Детето се развива най-добре, когато се съобразим с неговия инстинкт. Затова много от митовете за храненето вече са развенчани.

Например:

Кърмачето трябва да се храни на 3 часа.

Така е написано в учебниците по медицина преди 40 години. Но едно бебе може да огладнява на два часа, друго на три или на четири. При кърмене никога не се знае колко е поело детето, ако е хапнало повече, ще изкара по-дълго без храна, ако порцията е била по-малка, по-бързо ще огладнее.

Затова днес децата се хранят "на поискване". Така те задоволяват не само хранителните, но и емоционалните си нужди от близостта с майката.

Всяко хранене под режим си е чисто изнудване над детето.

Бебето трябва да изяжда точно определено количество, в зависимост от възрастта е другата голяма заблуда.

Нима е възможно всички деца на определена възраст да ядат едно и също количество? Ако детето се развива добре и килограмите му са в норма, давайте колкото иска.

Не настоявайте да си изяде порцията, когато огладнее, пак ще си хапне. За да се усвои правилно храната, тя трябва да се изяде с апетит. Не тъпчете детето. Когато не е огладняло, храносмилателната система не е готова за преработка на храната.

А лошият навик остава за цял живот и хората стават все по-дебели.

Бебето непременно трябва да пие вода.

Когато от Запад долетя новината, че на тамошните бебета не се дава вода, направо изпаднахме в шок.

Сега и повечето нашенчета не пият вода и се развиват прекрасно. Все пак в кърмата и адаптираното мляко има много вода. Но нека не изпадаме в крайности, по-добре да "попитаме" бебето от какво има нужда.

Предложете на мъничето вода, ако иска - нека пие, но ако отказва - не го насилвайте. Не, че ще успеете.

Бебето по-лесно се храни с шише.

Така мислят само майките, свикнали да държат всичко под контрол, включително и количеството храна на бебето. Но това е сигурен начин за отбиване на детето.

Сукането стимулира отделянето на хормона, отговарящ за кърмата. Когато то липсва, кърмата постепенно намалява и спира. Физиологичното хранене е на гърда, така детето поема колкото му е нужно, а не колкото реши майката.
Мит е, че козето мляко е най-полезно за децата.

Най-полезна е кърмата, всяко животинско мляко е за съответния животински вид, не за хора. Предимството на козето мляко е, че козите не боледуват от туберкулоза. Но в козето мляко няма фолиева киселина и при продължителна употреба може да се стигне до анемия. 

Твърдението, че кърмачката трябва да спазва диета е пресилено.

"Каквото яде майката, това яде и детето" е доста изтъркано клише. Тя и кравата яде трева, но дава мляко, а не зеленчуков бульон.
Детето получава всичко необходимо с кърмата, неправилното хранене на майката се отразява по-скоро на нея, а не на бебето. Затова тя трябва да се храни нормално, според апетита и желанията си, без да се тъпче и да прекалява с определени храни.

Ако майката се лишава от любими храни в името на детето, тя е нещастна, детето става неспокойно и също страда. Но ако забележите, че от определени храни бебето получава колики или обриви, трябва да ги спрете.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти