Първо ги глезим, а после съжаляваме за това

Няма отскубване
Снимка: Getty/Guliver

Майките и бащите все повече се тревожат, че техните мъници ще загубят способността си да общуват и да мислят творчески заради влиянието на компютърните игри и мобилните телефони, според ново британско изследване.

Близо 34% от родителите искрено съжаляват, че са купили лаптоп и джиесем на своите хлапета, а 67% от майките и бащите никак не са удовлетворени от факта, че синовете и дъщерите им постоянно са пред компютъра или телевизора, вместо да играят навън с връстниците си.

Добрата новина е, че все повече родители на Острова обръщат внимание на тази тенденция и се опитват да ограничат минутите на подрастващите вкъщи пред синия екран и лаптопа.

Експертите коментират, че е много трудно да откажем своето потомство от техническите им играчки, особено след като вече веднъж са им били подарени точно от нас - техните родители.

В експеримента са участвали 2000 родители на деца от три до 16 години, а всяко четвърто от тях има собствен телевизор в своята стая.

Масово подрастващите прекарват минимум три часа от денонощието в занимание с компютърни игри, сърфиране в интернет и гледане на телевизия.

Две трети от родителите споделят, че "благодарение" на компютрите и телевизията времето, което желаят да споделят с децата си, се свежда до минимум, а от това страда най-вече качеството на комуникацията в семейната среда.

Поради тази закономерност възникват постоянни скандали у дома, а половината от хлапетата рядко общуват на живо със своите приятели, защото са погълнати от гореспоменатите  дейности. Специалистите, изготвили анкетата, разкриват, че непрестанните технологични занимания пречат и на концентрацията при най-младите, което влияе негативно върху успеха им в училище.

72% от родителите са обезпокоени, че децата им не стимулират творческите си умения и мислене, а други 72% допълват, че все по-често се стараят да измислят нови активности и игри, за да развият този процес у своите синове и дъщери.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти