Дали детето ви е грубо или срамежливо

Потъвам от срам
Снимка: netinfo

Помислете добре преди да осъдите постъпката на вашето дете, когато не поздравява съучениците си или съседите. Защото проблемът може би не се крие в неговата неучтивост, а в това, че е срамежливо.

Такива резултати показва изследване, направено от Националният институт за психично здраве със седалище в щата Мериленд. Проучването е проследило поведението на 10 хил. тийнейджъри, като голяма част от тях са посочили, че не поздравяват околните, защото изпитват чувство на срам.

''Срамежливостта е съвсем нормална част от темперамента на човек и както при някои деца общуването и по-бързото падане на задръжки са съвсем естествен процес, то други са по-притеснителни, в което няма нищо лошо. На тях им трябва повече време да свикнат с новите хора'', споделя д-р Катлийн Мерикангас, която работи към Националния институт за психично здраве.

Ако обаче вашият син или дъщеря е прекалено срамежлив, ще трябва да го наблюдавате по-внимателно, тъй като 1 на всеки 10 деца с такъв тип характер могат да развият фобия от общуването. Не насилвайте нещата, защото често по-срамежливите деца с течение на времето започват все по-бързо да се отпускат в компанията на други хора.

''Когато бях ученичка моите преподаватели непрекъснато се притесняваха повече за моя срамежлив нрав от мен самата. А тази тяхна тревожност ми се струваше странна, защото аз се чувствах много щастлива в компанията на малката група от мои приятели'', заключва д-р Мерикангас.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти