Пет минути с книга, часове пред компютъра – имат ли проблеми с четенето децата

Пет минути с книга, часове пред компютъра – имат ли проблеми с четенето децата
Снимка: Thinkstock

Според проучване от края на 2014 година, направено от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование и Фондация „Заедно в час“, проверяващо четивната грамотност на шестокласниците, около 90% от децата ползват компютър при подготовката си за училище.

В същото време почти половината ученици споделят, че им е трудно да седят спокойно и да четат повече от няколко минути.

Но за какво всъщност ни служат тези резултати, когато опитът ни показва, че децата прекарват доста време пред компютрите, без дори да забележат как са отлетели няколко часа, сядайки само за 5 минути?

Вероятно тези резултати могат да бъдат тълкувани по много начини, но не бива да подминаваме един много лесен отговор – интересът. От опит знаем, че когато това, с което се занимаваме ни е интересно, не усещаме как времето минава, спокойни сме и сме отдадени на дейността.

Е, нещата не стоят много по-различно и при децата. Сигурно от опит знаете, че когато това, с което се занимават децата им е интересно, възраженията идват само, когато дойде време да приключват заниманията. Тук идва и въпросът: Какво можем да направим ние, когато децата трябва да четат не толкова интересни неща?

Първо, четете заедно. Така детето ще бъде привлечено от възможността да прекара време с вас. Това ще придаде допълнително очарование на „неинтересната“ дейност.

Добавената стойност идва и от възможността не само детето да наблюдава вашите преживявания, свързани с творбата, а и да създадете общи такива.

Наред с неинтересните за детето неща, със сигурност има и теми, които са му приятни.

Това е „кукичка“, която препоръчваме да се използва. Съвсем не е задължително с тръгването на училище в 1-ви клас, или пък с промените в 5-ти, любимите детски книжки да бъдат оставени на заден план. Напротив, добре е такъв тип литература да бъде съпътстваща.

И не на последно място, за да бъдем в крак със съвремието на децата, е добре да използваме технологиите и интернет по възможно най-конструктивния начин.

Глобалната мрежа предоставя огромно количество образователни сайтове и интересни четива, от които можем да се възползваме.

Използването на интернет по такъв начин не само помага на децата да извлекат ползи, представяйки им необходимата информация по запомнящ се начин, а и възпитава навици, които оказват голямо влияние при формирането на виртуалните им образи. (Разгледайте сайтове като dechica.com и krokotak.com, а защо не и ucha.se) 

Попитайте учителката на вашето дете дали няма допълнителни предложения за интерактивни сайтове, които можете да разучите заедно.

Независимо какви резултати ни предоставят статистиките, те са само опорна точка за това къде децата се нуждаят от нашата подкрепа. Както в училищния живот, така и във виртуалния ние, родителите, водим децата през интересни приключения и предизвикателства.

Българската линия за онлайн безопасност остава на разположение на телефон 124 123, Скайп: blobbg и имейл: helpline@online.bg за споделяне и подкрепа, така че децата да бъдат защитени и щастливи в техния онлайн свят.

Поздрави,
Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти