От какво се страхуват българските тийнейджъри?

От какво се страхуват българските тийнейджъри?
Снимка: Thinkstock

Непредставително проучване на организацията за семинари за личностно развитие сочи, че тийнейджърите не започват ново начинание, защото се страхуват да не сгрешат.

Проучване сред около 80 български тийнейджъри показва, че най-голям процент от подрастващите (49%) се страхуват от това да не направят грешка.

Атикифобията или страхът от провал, е най-силно разпространената фобия сред участниците в изследването, които са момчета и момичета от София на възраст между 14 и 18 години. Поводът за кратката анкета е проведен от организацията семинар-обучение през месец септември тази година.

Тийнейджърите, участвали в изследването, са имали възможност да изберат една от пет опции за отговор на въпроса "От какво се страхувате най-много на този етап от живота си?". 49% отбелязали страха от това да сгрешат, 12% отбелязали проблеми със здравето, 7% имат уплаха от самотата, а 32% са отговорили с друго или не са могли да преценят.

"Предвиждаме още запитвания сред тийнейджърите по време на сериите образователни семинари. Провеждането дори на кратки анкети ни помага да вникнем по-дълбоко в света на младежите и съответно да ги мотивираме да не се страхуват от това да достигнат собствените си цели”, заявява Лилия Мирчева, директор на програмата за тийнейджъри на организацията.

Освен с тийнейджъри, професионалистите работят и с възрастни и деца. Целите на семинарите, които организацията провежда, са да помогнат на участниците да постигнат вътрешна хармония и разбирателство с околните, да определят и преследват целите си, да бъдат по-мотивирани, удовлетворени, щастливи и успешни с всяка сфера на живота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти