Миро: В живота няма провали, а само уроци

Миро
Снимка: Велислава Каймаканова-Ножарова

Християн Немски

Мирослав Костадинов е роден на 10.03.1976 г. в град Добрич. Занимава се с музика от 14-годишен, но най-сериозна популярност добива, създавайки дуета Каризма заедно с Галя през 1999-та. След десетки музикални награди дуото издава и единствения си засега албум "Еклисиаст" през 2006-та. Година по-късно Миро стартира и своята самостоятелна кариера, а 2008-ма вече е факт първият му солов албум "Омиротворен". През май 2010-та Миро представи страната ни на международния конкурс "Евровизия", чиито финал се проведе в Осло. Певецът продуцира и 14-годишната Дивна, с която спечелиха музикалния телевизионен формат "Пей с мен" през 2008-ма.

- Къде ще прекараш коледните и новогодишните празници?
- За първи път ще събера цялото ми семейство у дома в София, тъй като през годините моите родители, които са атеисти, традиционно не празнуваха Коледа. На Нова година както обикновено ще бъда на работа, която ще стартира с концерт в Правец, след което ще пея на пл. "Александър Батенберг" в столицата.

- След като ще бъдеш домакин, означава ли, че ще се включиш в приготовленията на ястията?
- О, да. За мен готвенето е изкуство, така че всички постни ястия за Бъдни вечер ще бъдат мое дело. Със сигурност трапезата няма да мине без любимия ми боб с маслини на фурна и питката, но най-доброто кулинарно изкушение за мен си остава т.нар. чеснова паста, която представлява пасирана смес от чесън, орехи, зехтин, галета, копър и малко топла вода. Наистина се приготвя много лесно, а вкусът й е невероятен.

- Кое е нещото, което прави Коледа толкова специален празник?
- Това е датата, на която се е родил нашият Господ. Има толкова религии, но само Християнството почита рождения ден на своя създател.

- Не мислиш ли, че напоследък Коледа прекалено много се комерсиализира?
- Наскоро попаднах на едно проучване, в което се казва, че жителите на най-силно развитите държави масово предпочитат да получат пари вместо подарък. Ето тази тенденция не ми харесва, защото моментът на изненадата в това да бъдеш удостоен с нещо, което е специално подбрано за теб, независимо от материалната му стойност, е незаменим жест, поддържащ коледния дух жив.

- Имаш ли си любима коледна песен или албум?
- За мен абсолютната класика в това отношение е албумът на Марая Кери Merry Christmas, а за песен фаворит избирам O Holy Night.

- Ти си продуцент на Дивна. В какво й помагаш?
- Най-общо казано аз съм този, който отделя идеите и дава насоки, но финалният избор е неин. Мисля, че ролята на продуцента не се състои само в наливането на пари, а в това да насочва изпълнителя в правилната посока. За мое щастие в лицето на Дивна аз срещам едно изключително същество, което просто има нужда да бъде чуто. Уви, повечето музикални компании у нас по-скоро пречат на младите певци вместо да ги развиват, а аз определено не искам да се държа по този контролиращ начин.

- Ако имаш право на едно желание от Дядо Коледа, какво ще бъде то?
- Ще го помоля да ме повози на шейната си, за да видя как за една нощ старецът успява да раздаде толкова много подаръци.

- С кого би направил дуетна песен и защо?
- Без колебание избирам Браян Макнайт, защото по време на записа ще мога да се докосна до таланта му, което само по себе си ми стига.

- Кое е нещото, което винаги те крепи?
- Чрез вярата и Божието Слово се старая да бъда по-добър и дисциплиниран човек.

- Връщайки се назад във времето има ли избор, който не би направил?
- Развитието ми дотук е било продиктувано изцяло от моите лични решения, така че не би трябвало да съжалявам за нещо. В периода на Каризма известният руски продуцент Иван Шаповалов (създателят на Тату) ни предложи много добър договор за реализация в Русия, но в онези години ние с Галя се отказахме от този си професионален път. Ако трябва да съм откровен, за мен в живота не съществуват провали, а само уроци.

- Известен си със своя работен хъс, а как се разтоварваш?
- С повече сън. Мога да заспя при всякакви обстоятелства без значение дали има шум около мен или пътувам в превозно средство. Освен това живея близо до Витоша и ми е приятно да я обхождам.

- С какви хора обичаш да прекарваш времето си?
- С такива, от които научавам нещо и даващи ми реална преценка как изглеждам отстрани. Сега е моментът да благодаря на някои от най-стойностните хора в житейски ми път като Митко Щерев и актьора Атанас Сребрев, който всъщност е инициаторът аз и Галя да създадем Каризма. За съжаление доста често не харесвам това, което виждам като собствено поведение и сякаш с годините напудрената суета съвсем спря да ме вълнува.

- Как би коментирал влиянието на интернет като медия и по-специално сайтове от типа на Vbox7.com, които дават сериозна трибуна за изява на българските изпълнители?
- Няма спор, че настоящето и бъдещето е немислимо без технологиите, затова редовно следя какво се случва във виртуалното пространство чрез мобилния ми телефон. А това, че за толкова кратък период от време новият клип на Дивна "И ти не можеш да ме спреш" има огромен брой гледания във Vbox7.com (над 160 хил.) ме прави изключително щастлив. Искам да отдам заслуженото на режисьора на видеото Радостин Събев - Шошо, който от нищо с лекота може да сътвори наистина стойностен продукт.

- Какво си пожелаваш оттук нататък?
- Здраве и само здраве.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти