Основни правила и настройки във Фейсбук

Основни правила и настройки във Фейсбук
Снимка: Getty/Guliver

За да облекчим тършуването из менютата на широко използваната в момента социална мрежа в България, ви предлагаме да се запознаете с най-важните настройки за профила на детето си.

Нашите предложения са съобразени с основните правила за безопасност, но за да бъде наистина ефективно и образователно настройването на профила на детето, ви препоръчваме да го направите заедно, като обсъждате смисъла на всяка опция:

1. Достатъчно сигурна ли е паролата ми? Винаги избирайте парола, която да включва малки и главни букви, цифри и символи, които да са трудно разгадаеми за другите. Периодично сменяйте паролата.

2. Познавам ли приятелите си? Винаги, когато приемаме човек в списъка с приятелите си, трябва да се уверим, че го познаваме и искаме да го допуснем до информацията, която сме качили в социалната мрежа.

3. Контролирам ли профила си? Най-лесният начин да управляваме профила си е да използваме Настройките за поверителност. Това може да стане както от бързия бутон, така и от бутона "Настройки".

Важно е да прегледате настройките в разделите Сигурност (Security), Поверителност (Privacy) и Дневник и отбелязване (Timeline and tagging).

Сигурност (Security)

В този раздел имате възможност да подсигурите допълнително профила си чрез свързването му с вашия мобилен телефон. Това става от опциите Login Approvals и Code Generator.

Поверителност (Privacy)

От този раздел можете да настройвате: Кой вижда публикациите ви?, Кой може да се свързва с вас?, Кой може да ви търси по имейл или телефон?

Препоръчително е да направите настройките си така, че публикациите ви да са видими само за приятелите ви във Фейсбук.

Не забравяйте, че можете да разпределяте приятелите си в различни групи – Близки приятели, Познати, Семейство, Ограничени. Това става от бутона Приятели (Friends) върху корицата на всеки от профилите на вашите приятели.

Дневник и отбелязване (Timeline and Tagging)

От този раздел можете да ограничите другите хора да постват на вашата стена и да включите одобрение от ваша страна, преди дадена публикация, на която сте отбелязани, да се показва в профила ви. Това става от "Кой може да добавя неща в дневника ми". Одобрението на снимки, на които сте отбелязани, можете да включите от "Как да управлявам отбелязването от други хора и предложенията за отбелязване".

Сигнализирай! На всеки профил в долния десен ъгъл на корицата (cover) има бутон. Натискайки го, излиза падащо меню, чиито последни две опции са: Сигнализирай/Блокирай (Report/Block) и Премахни от приятели (Unfriend).

Сигнализирай/Блокирай

Когато изберете тази опция, можете да изберете 1 от 4 действия спрямо конкретния профил:

   • Unfollow – няма да виждате повече новини от профила, но ще продължавате на бъдете приятели и съответно профилът да вижда вашите публикации.
   • Unfriend – профилът ще бъде извън листата ви с приятели и съответно няма ще бъде допуснат само до публичната информация за вас.
   • Block – нито вие, нито профилът ще можете да се свързвате един друг или да виждате информация за себе си.
   • Submit a Report – можете да сигнализирате съдържание, поствано от профила, или самия профил. Избирайки да сигнализирате профила, трябва да уточните за какво го сигнализирате. Възможностите са:

      ► Профилът използва фалшиво име – Фейсбук стимулира своите потребители да използват истинските си имена.
      ► Човекът е дразнещ – избирайки това оплакване, е необходимо да доуточните още, избирайки от 3 опции:

          ♦ Изпраща спам покани за приятелство.
          ♦ Изпраща спам съобщения.
          ♦ Публикува дразнещи неща.

      ► Човекът се преструва на мен или на някого, когото познавам – изберете дали профилът се представя за вас, ваш приятел или известна личност.
      ► Профилът публикува неподходящо съдържание:

          ♦ Неподходяща профилна снимка.
          ♦ Сексуални.
          ♦ Друго.

      ► Този профил е фалшив – това означава, че профилът е създаден, за да тормози вас или друг човек.
      ► Профилът представя бизнес или организация – Фейсбук насърчават организациите и институциите да си създават страници, а не профили.

Премахни от приятели

Профилът ще бъде извън листата ви с приятели и съответно  ще бъде допуснат само до публичната информация за вас.

Ако имате въпроси относно Фейсбук настройките на профила, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 124 123 (14 ст. на разговор, независимо от продължителността му) или на Скайп: blobbg.

Екипът на Българска линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти