Новородените бебета се претоплят и в хладни дни: как да реагираме адекватно?

Приятен, топъл ден. Прекрасен ден! Изписват ви от болницата с новороденото ви бебче. Прибирате се у дома, разтваряте дрешките и какво да видите? Зачервена кожа и ситни пъпчици, особено в областта на пелената и гънките по крачета и ръчички. Най-честият отговор? Обрив от претопляне. Дори в хладните дни е напълно възможно, особено ако бебето е облечено с твърде много слоеве дрехи.

Точно за това си споделят в новия епизод на "Ох, на мама! Podcast" - две майки на по две деца (и то с малка разлика във възрастта) - главният редактор на Ohnamama.bg Наталия Такова-Мазгарева и Деляна Славова.

Какво е обрив от претопляне?
Причинява малки червени петна на местата, където се събира потта, като подмишниците, гърба, под гърдите, на гърдите, слабините, гънките на лактите и задната част на коленете и талията.

Какви са симптомите?

  • малки червени петна или прозрачни мехури. При бебетата те често са в кожните гънки, по лицето или в областта на пелените;
  • дразнещ сърбеж и усещане за боцкане;
  • зачервяване и леко подуване на засегнатата област.


Симптомите на топлинен обрив продължават 2 до 3 дни.

Какво причинява топлинен обрив?
Топлинният обрив се причинява от запушване и възпаление на потните канали при топлина и висока влажност. Често се среща при новородени бебета, тъй като техните потни жлези все още не са се развили правилно. Може да се случи и при по-големи деца.

Как се лекува топлинен обрив?
Ако детето ви има топлинен обрив, опитайте се да го държите на хладно и сухо. Облечете го в леки памучни дрехи и избягвайте твърде много слоеве.

Можете да облекчите сърбежа с хладка вана, но избягвайте да използвате сапун, тъй като това може да влоши дразненето на кожата. Можете също така да положите хладна, влажна кърпа върху петната за облекчение.

Сменяйте редовно потните дрехи и мокрите пелени. Уверете се, че подсушавате кожните гънки след баня и избягвайте да използвате изкуствени материи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти