Детето ни е обект на сексуални желания

Нека сме сериозни
Снимка: netinfo

Сексуалният тормоз не е никак рядко срещано явление дори и при деца под 10-годишна възраст. У нас според статистиката почти всяко десето дете между 5 и 15 години е жертва на такъв тип действия. В САЩ например над 2 млн. момичета в същата възрастова група са били подложени на сексуални нападения през 2010-та. Данните и цифрите са безкрайни, но първите хора, които трябва да вземат превантивни мерки, за да не се стигне до по-страшни последствия са родителите.

* Пределно ясно е, че сексуалните набези не са само физически. Те могат да бъдат показани и чрез думи, жестове, погледи или пък издаване на различни звуци (като подсвирквания и т.н.). Затова тук е важно да се намеси вашата образователна роля, за да споделите какъв тип комуникация спрямо детето ви може да се разглежда като такава със сексуален подтекст. Всички тези, подкрепете с примери, за да може вашият син или дъщеря да придобие всеобхватна представа за проблема.

* Ако училищната среда поражда поведение със сексуален подтекст към вашето дете, преподавателите са тези, които трябва незабавно да бъдат уведомени, за да не се бави предприемането на мерки.

* Много е важно да бъде обяснено на децата, че такъв тип действия не бива да се подминават все едно, че не съществуват. Защото всеки психологически или физически тормоз, ако не сега, то след време може да отключи сериозни травми в психическото развитие на тийнейджъра у дома. Така че детето трябва да е наясно, че такова деяние може да бъде наказано или предотвратено, стига то да съобщи за него.

* В редица ситуации децата обвиняват себе си за действията, които се извършват спрямо тях, но ние като по-възрастни е наложително да им разясним, че нещата в конкретния случай не стоят по този начин и грешката не се крие в тях, а в източника на тормоз и агресия.

* Ако имате момиче е от особено значение тя да знае и разграничава, че не всяка ласка или целувка е проява на сексуални намерения. Отново дайте пример с бащината милувка или такава от непознат, която не е редна.

* Тук е уместно да отделим абзац и на темата с насилието от близки хора и дори родители в не малко примери от живота. Затова доверието между вас и децата ви трябва да е изградено и калено продължително време и на много нива, за да може те да споделят тревогите си независимо дали проблемът идва от роднина (родител) или много близък до тях човек.

* Не на последно място стои разяснението към вашия син или дъщеря, че сексуалният тормоз в редица ситуации може да се прояви и от представители на техния собствен пол.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти